Balatonfüred

2014.09.29. 19:10

Balatonfüred két arca, és akik jól jártak az esős nyárral

A strandok sokszor kiürültek, az éttermek, kávézók, cukrászdák viszont a szokásosnál gyakrabban teltek meg idén nyáron Balatonfüreden. A Napló által megkérdezett vendéglátósok azt mondják, jó szezont zártak. Szemmel láthatóan azonban egyre nagyobb a különbség a felső és az alsó városrész forgalma között.

Prevics Éva

Fürediként az ember jól tudja, ha egy kis csendet és nyugalmat akar, érdemes a felső városrészben maradnia. Ott azonban alig találni színvonalas vendéglátóhelyet. Az ok egyszerű, a turisták a partra vágynak, a vendéglátósoknak csak a helyiekre építeni pedig lehetetlen.

Az Aranykorona vendéglő sokáig Balatonfüred felső városrészében várta a vendégeket, az étterem évekkel ezelőtt bezárt. Az egykori üzemeltető elmondta: mindig is probléma volt, hogy a turista nem jön fel a partról, a felső városrészen élőknek pedig nincs pénzük étterembe járni.

Balatonfüreden tudatosan szervezik úgy a rendezvényeket, hogy ne csak a parti sávot érintsék, ilyen volt a hétvégi Füredfeszt is (Fotó: Prevics Éva)

Domonkos Miklós elmondása szerint az Aranykorona akkor volt nyereséges, amikor még nem volt ekkora túlkínálat a parton. Akkor is főleg rendezvényekkel volt teli az étterem.

Már a Blaha utcai és a közvetlen vízparti helyek között is akkora a különbség forgalomban, mint a 71-es főút alatti és feletti területeken – mondja Dobai András, a Kredenc és Kedves Cukrászda tulajdonosa. A Kredenc öt éve nyílt meg. A tulajdonos azt mondja, sokan javasolták neki, hogy közvetlenül a part mentén alakítson ki vendéglátóhelyet, hiszen ott sokkal nagyobb a forgalom.

Dobai András azonban nem a turistákra akart építeni, hanem a helyiekre és a környékbeli nyaralótulajdonosokra. Azt mondja: igaz, hogy a vízparton nagyobb a forgalom, de a költségek is nagyobbak.

Hozzátette: nem akartak egy zsúfolt, zajos helyet, sokkal inkább egy barátságos, csendesebb, visszafogottabb stílust kívántak teremteni, amihez a Blaha utcai terület jól illeszkedett. Az idei szezonról elmondta: a sok esős napon többször tértek be hozzájuk a turisták, a rossz idő tehát jelentett némi forgalomnövekedést.

A szezonban Füred központja áttevődik a partra, a nemrég kialakított vendéglátóhelyek közelébe (Fotó: Archív, Penovác Károly)

Átlagos helyet tíz éve nem érdemes nyitni a Balatonon, elmúltak a Coca Cola napernyős idők – mondja a Karolina Kávéház tulajdonosa. Szerinte csak magas minőséggel érdemes előrukkolni a vendéglátósoknak. Az idei nyár számukra kirívóan forgalmas volt, reggel nyolctól éjfélig tele volt a kávézó – közölte Schindele Viktor.

Ebben nyilván szerepe van az esős időjárásnak is, hiszen az emberek szívesen kávéztak a borús időben egy kellemes helyen. Azt mondja, természetes igénye a turistáknak, hogy ha eljönnek egy vízparti városba, akkor a vízpart közelében fogyaszthassanak, ezért érthető, hogy a fenti városrészben jóval kevesebb a turista. Szerinte azonban lehetne az óvárosban is sikeres helyet üzemeltetni, hiszen az csak szakértelem kérdése. Schindele Viktor úgy gondolja, Balatonfüredről nagyon hiányzik egy igazán jó étterem.

Valóban esett a felső városrész forgalma – mondja Pálfy Sándor önkormányzati képviselő. Panaszkodnak és forgalomcsökkenésről számolnak be a boltosok, komoly vendéglátóhely szinte nincs is már az óvárosban. Az óváros rehabilitációja kapcsán arra számítanak, hogy legalább a Kossuth utca népszerűbbé válik a turisták körében, és sétálóutcává alakul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!