Balatonfüred

2014.07.25. 07:03

Az ország legjobb fiatal prímásai

A korábbi népzenegyűjtőktől és az elmúlt években a még élő autentikus muzsikusoktól rögzített játékot kell megőrizni és pontosan ugyanúgy továbbvinni, vallja a második Anna-báli prímásverseny győztese.

Győrffy Árpád

Korábban már olvashattak díjazottakról, akik szerda délutáni eredményhirdetés után az esti gálaműsoron vehették át jutalmukat Bóka István polgármestertől és más felajánlóitól. Az első három helyezet versenyzőt kicsit bővebben is bemutatjuk, hogy amikor később hallunk róluk, vagy halljuk őket, el ne feledjük, hogy pályájuk egyik fontos állomása a füredi verseny volt.

A harmadik helyezett Kovács Márton Bence az Eger melletti Makláron született, de már évek óta Pesten él. Az alapfokú, majd középszintű zeneiskolában is népzenét tanult hegedülni. Öt éve a főváros melletti Tordason tanít népzenét egy általános és művészeti iskolában hegedűn, brácsán és bőgőn, mellette a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem mesterszakos hallgatója.

- Van egy zenekarom a Magos zenekar. Fél lábbal voltam náluk, amikor megnyertek egy tehetségkutató versenyt, aminek a fődíja egy öthetes amerikai turné volt. Én is kijutottam velük. Számos más alkalmi formációban is zenélek prímásként - mutatta be magát.

A második helyezett Hegedűs Máté Kecskemétről indult, de ma már ő is elsősorban Budapesten él.

Dezsőházi Tamás (balról), Gelencsér János (az egyik különdíjas) és Hegedűs Máté a szerda esti gálaműsorban
Fotó: Győrffy Árpád


- Klasszikus hegedű tanulmányokat folytattam, majd édesapámtól kezdtem népzenét tanulni. Ő alapvetően gépészmérnök, de mellette hobbiból népzenei prímás, 1982-ben alakította meg a saját zenekarát, a Hegedűs együttest.

Máté hivatásos zenészként dolgozik a pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínháznál, ahol elsősorban népzenét játszik. Budapest azért maradt a bázishely, mert más zenekarokban, így a Napra együttesben és a Herczku Ágnest kísérő bandában is közreműködik.

Hivatásos zenészként dolgozik az első díjat és az Anna-bál prímása címet elnyert 31 éves Dezsőházi Tamás is, aki Felső-Tisza-vidék egyik legemblematikusabb bandájának, a Bürkös zenekarnak a prímása. Alapfokon még klasszikus hegedűt tanult, de a középiskolai szinten már népzenére váltott. Azt mondja, ebben két nővérének a hatása is benne van, akik néptáncosok voltak. A Bürkös zenekar önálló munkája mellett a Debreceni Népi Együttest és Hajdú Táncegyüttest kísérik. Mellette a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolában a népzene tanszak hegedűtanáraként dolgozik.

- Azt gondolom, hogy nekünk azt az autentikus népzenét kell ápolni, továbbvinni, amit a gyűjtők és a muzsikusok ránk hagytak. Ezt kell minél magasabb szinten megtanulnunk és másoknak is tanítanunk. Mi bármennyire magas szinten tudjuk ezt csinálni, az etalon mindig az lesz, amit az elődöktől a hangszalagok őriznek. Amikor tanítok is, csak egy irányt adok ahhoz, hogyan kell ezen az úton elindulni - vallja a népzenészi, zenetanári feladatáról a győztes.

Életkora alapján még egyszer biztosan elindulhatna a két év múlva várható újabb népzenészi prímásversenyen, de azt mondja nem tervezi. Így ha valaki Füreden szeretné újra hallgatni, legbiztosabb, ha jegyet vált a jövő évi Anna-bálra, mert arra Dezsőházi Tamás a győztes jogán fellépési lehetőséget nyert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!