Balatonfüred

2014.07.29. 14:10

A nemzet mindenese

Balatonfüred - A nemzet mindenesére , a 150 éve született Fáy András íróra, politikusra emlékeztek pénteken a Balatonfüredi Helytörténeti Egyesület tagjai.

Győrffy Árpád

A városban két helyen is tábla őrzi a Pesti Hazai Első Takarékpénztár alapítójának emlékét. Az egyesület tagjai közülük a Füredi Panteonban, az Anna Grand nyitott folyosóján 1987-ben elhelyezett táblát választották az ünnepléshez, amin Szathmáry Gyöngyi szobrászművész domborműve is megörökíti a reformkor kiemelkedő alakját. Karika Erzsébet, az egyesület tagja idézte meg a 228 éve született, 150 éve elhunyt Fáy gondolkodását az aforizmáival, majd Szekeresné Rózsa Etelka, az egyesület vezetőségi tagja mutatta a kortársak és későbbi kutatók méltatásait is felhasználva. Rendkívül sokoldalú volt, az irodalom mellett kiemelkedő közéleti szerepe, vezetett színházat, tudományos és művészeti munkát végzett és alapítója volt a Pesti Hazai Első Takarékpénztárnak. E sokféle tevékenység és a kiemelkedő munka vezethetett oda, hogy Szemere a nemzet mindenese címet kiérdemelte.

Füredi kötődéséről Szekeresné elmondta, hogy 1822 és 1825 között egy nyarat Balatonfüreden töltött, az itt feltörő gyógyforrások vizének lelkes hívévé vált. Műveiben szerepeltette a Balaton-felvidék tündérmeséit. Ezek között a mesék között van a Sió című rege a két jó tündérrel, Helkával és Kelénnel.

Szekeresné Fáy életútjának bemutatása után Szathmáry Gyöngyi szobrászművész pályáját is felvázolta, majd Karika Erzsébettel koszorút helyezett el az emléktábla alatt az egyesület képviseletében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!