Balatoncsicsó

2017.02.04. 16:55

Több százan vettek részt a tavaszváró szentmisén

Balatoncsicsó - Több százan gyűltek össze szombaton a Nivegy-völgyi település fölötti Szent Balázs-hegyen, hogy a templomromnál a hagyományos tavaszváró szentmisén részt vegyenek.

Sági Ági

- Úgy emlékszem ez a 24. alkalom, hogy összegyűlünk itt, és talán a 12., hogy ilyenkor nyitott pincék is várják a látogatókat. Azért vagyok kissé bizonytalan a számokban, mert voltak évek, amikor az időjárás miatt nem tudtuk megtartani a rendezvényt - mondta el lapunknak Schumacher József polgármester.

A Nivegy-völgyi település fölötti Szent Balázs-hegyen, a templomromnál tartották a szentmisét
Fotó: Sági Ági

A katolikus hitvilágban a balázsolás, torokáldás vagy Balázs-áldás Szent Balázs püspök és vértanú ünnepéhez, legendájához kötött. Az örmény szent eredetileg orvoslással foglalkozott, nevéhez sok csodás beteggyógyítás fűződik. Szent Balázs püspököt 316-ban hite miatt végezték ki. A legenda szerint a börtönben megmentette egy halszálkát nyelt gyermek életét. A hívek a VI. századtól kezdve kérik közbenjárását a torokbetegség ellen. Az ünnepéhez kötődő Balázs-áldás a XVI. század óta terjedt el, Balázst a középkor óta a 14 segítő szent közé sorolják. A szertartáson a pap két Y alakban összeillesztett gyertyát tart a hívők álla alá és megáldja őket e szavak kíséretében: Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására szabadítson meg téged az Isten a torokbajtól és minden más bajtól .

 

A balatoncsicsói szentmisét Tál Zoltán, a keszthelyi Magyarok Nagyasszonya-templom plébánosa 5 környékbeli pap részvételével celebrálta.

A szentmise után a Nivegy- völgyi borút egyesület tagjai nyitott pincékkel várták a vendégeket. A tavaszi melegben sokan a pincék előtt ülve fogyasztották a fröccsöt. Több borászatnál kínáltak forralt bort és zsíros kenyeret, de volt, ahol komolyabb főtt ételt is lehetett vásárolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!