Balatonalmádi

2014.03.18. 12:10

Visy István rubindiplomás

Visy István, a kilencven esztendős pedagógus három évvel ezelőtt még kántorként aktívan ténykedett a káptalanfüredi Boldogasszony kápolnában.

Kovács Erika

Keszey János polgármester és Bálint Sándor alpolgármester köszöntötte a köztisztelertben álló pedagógust, aki a nemzeti ünnep napján töltötte be 90 életévét. A hétvégén szép ünnepség keretében családja, köztük kilenc gyermeke ünnepelte vele együtt a jeles napot.

(Fotó: Jánosek Anita)

Visy István 1924. március 17-én született a Pest megyei Tatárszentgyörgyön. Édesapja szűkös kántori fizetéséből nevelte és taníttatta tíz gyermekét, akik közül kilenc pedagógus lett. A 4. elemi elvégzése után a nyergesújfalui szalézi gimnáziumba, majd a kecskeméti gimnáziumba került. Édesapja betegsége miatt Szegeden fejezte be a középiskolát, majd a Szegedi Királyi Katolikus Tanítóképzőben 1943-ban kántori – tanítói – hitoktatói oklevelet szerzett. 1947-ben első feleségével és négy gyermekével a Dunántúlra költöztek, Bakonyjákón kántortanító. Közben a veszprémi tanfelügyelőség megbízta az igazgatói teendők ellátásával is, és kántorként énekkart is szervezett. 1951-ben Öcsre helyezték át, ahol a tanítás után könyvelt, majd Devecserben tanító. Könyvtárat szervezett, vezetett. Színdarabokat tanított, énekkart szervezett. Felesége halála után egyedül maradt kilenc gyermekével. 1967-től az almádi nevelőotthonba nevelőtanár. Azóta is itt él, Nyugdíjazása után kántor a káptalanfüredi Boldogasszony kápolnában, ahol három évvel ezelőtt még aktívan ténykedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!