Balatonalmádi

2015.03.31. 19:09

Díszítőművészet és hímzéstechnikák a múlt jegyében

Balatonalmádi-Vörösberény - Célunk, hogy minél többen szeressék meg a hímzés mesterségét hangsúlyozta Mihalcsik Márta, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodájának módszertani referense.

Kovács Erika

A hímzőtanfolyam kiállításának megnyitóján mondta mindezt Mihalcsik Márta Balatonalmádi-Vörösberényben, a kultúrházban. Hozzátette továbbá, a program célja, hogy minél többen szeressék meg a hímzés mesterségét és ismerjék meg a Balaton-felvidék és a Bakony díszítőművészetét, illetőleg öltéstechnikáit és néprajzát. A hímzés az alkotás mellett hasznos együttlétet, közösségi élményt is jelentett hétről hétre az asszonyok számára, akiknek a keze nyomán minőségi munkák születtek e rövid időszak alatt mondta. Reményét fejezte ki, hogy a kis közösség a tanfolyam után továbbra is együtt marad, és folytatja a munkát, majd emléklapokat adott át minden szakkörtagnak a közös munka emlékére.


A Borostyán Népdalkör alkalomhoz illő műsorral ajándékozta meg a közönséget Fotó: Nagy Lajos

Az Újraöltünk és örökítünk program értékeit Veszprém megyében 2014. október 1. 2015. március 31. között mutatták be öt településen: Balatonalmádiban, Balatonfűzfőn, Felsőörsön, Lovason és Tótvázsonyban, és a Nemzeti Művelődési Intézet biztosította a költségeket, mint például a szükséges alapanyagokat és az oktatói tiszteletdíjat.

Horváth Zsolt, a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke üdvözölte azt, hogy az asszonyok ily módon megőrzik a hagyományokat, illetve az értékeket. Mint hangoztatta, a megyei értéktár része a Balaton-felvidéki, valamint a Bakony vidéki hímzőkultúra. Emiatt is nagyon fontos az, hogy minél többen megismerjék ezt. Cz. Tóth Hajnalka, a népművészet mestere, tanfolyamvezető mutatta be az érdeklődőknek a szakkör munkáját, utalt egyebek mellett a hímzéstechnikákra, így a keresztszemes, a rábaközi, a bakonyi fehér, valamint a gyapjúhímzés szépségére.

Szép kézimunkákat, különleges darabokat mutattak be, amelyeket az asszonyok készítettek hosszú heteken át Fotó: Nagy Lajos

A szívet melengető, hagyományőrző délutánon a Borostyán Népdalkör az alkalomhoz illő hangulatot teremtett a csokorba gyűjtött szebbnél szebb dalok előadásával, amelyek régi korokat idéztek, amikor az asszonyok napi elfoglaltsága közé tartozott a kézimunkázás, így a hímzés is. Nagyanyáink még mindent maguk készítettek el és díszítettek, ami az otthonokat hangulatossá tette. Ezek a darabok máig különleges értéket képviselnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!