Balatonalmádi

2014.07.28. 18:09

Új korszak a történelemben

Balatonalmádi – Az első világháború az emberiség történelmének egy új korszakát nyitotta meg. Azt az időszakot, amikor iparszerűen gyilkoltuk egymást, jelentette ki hétfőn a településen Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter.

Szabó Péter Dániel

A világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen a hősi emlékműnél a miniszter hangsúlyozta, száz évvel ezelőtt Európa és a világ elindult egy olyan úton, ahonnan nem lehet többé visszafordulni, s közel húszmillió halálos áldozat szegélyezi az utat.


– A 600 ezer elesett magyar katona mellett szerencsére elenyésző számú civil esett áldozatául a harcoknak Magyarországon. Honvédeink ugyanis megvédtek minket attól, hogy hazánkban frontvonal legyen, hogy egy orosz és egy román betörést leszámítva el tudták érni, hogy még a fegyverletétel pillanatában is külföldi területeken álltak a magyar csapatok. Olyan katonai siker ez, amiről néha elfeledkezünk, ám a Magyar Honvédség kiválóságát bizonyítja – tette hozzá a külügyminiszter.

Navracsics Tibor a megemlékezésen (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Navracsics Tibor kiemelte, az első világháború olyan pusztítást hozott Európára, amelyet máig nem tudott kiheverni. Alapvetően ingatta meg az emberek hitét saját civilizációjukban. Ez a háború az általunk addig ismert Közép-Európa végét jelentette. A békés együttműködést felváltotta a nemzeti bizalmatlanság, a gyűlöltség, a jogok megtagadása, a területi kicsinyesség és az egymás ellen való uszítás. Ma, 100 évvel a történtek után próbáljuk újraéleszteni Közép-Európát, s próbáljuk meggyőzni egymást arról, hogy a nemzetiségi gyűlölködésnek nincs jövője, ügyelve arra, hogy megvédjük a környező országokban élő magyar közösségek jogait – mondta el Navracsics Tibor.

A folytatásban a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad előadóművészeinek szuggesztív, az alkalomhoz illő verseket felvonultató előadása után a Verbunk Veszprém Népi Koncertzenekar kvartettje játszotta el a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország, illetve a Hazám, hazám című dalokat, majd az ünnepség koszorúzással zárult az első világháború hőseinek emlékhelyénél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!