Balatonalmádi

2014.09.03. 08:12

Tündérkert a Vödör-völgyben?

Balatonalmádi – A Balaton-felvidék régi gyümölcsfáinak összegyűjtését, megőrzését tűzte ki célul Csalló Jenő, aki az almádi határában lévő ingatlanán ezeknek helyet is adna.

Tremmer Tamás

A gazdag, de pusztuló vidéki világ gyümölcsfajtáinak megőrzése volt a célja a Tündérkert mozgalom megálmodóinak, Szarvas József színésznek és Kovács Gyula pórszombati erdésznek és Ambrus Lajos írónak, törekvéseiket a Vidékfejlesztési Minisztérium is támogatja.

Csalló Jenő, a Csalló Pálinka Manufaktúra tulajdonosa az Almádi Pálinka Napokon találkozott Szarvas Józseffel, a beszélgetés pedig mély hatást gyakorolt rá. Elhatározta, csatlakozik Tündérkert mozgalomhoz. Feltett szándéka, hogy az itt élők segítségével összegyűjti a Balaton-felvidék őshonos gyümölcsfáit. Ezek a fák sokkal ellenállóbbak, nagyon szeretik a balatoni mikroklímát, ezért érdemes megőrizni az utókor számára.

Arra is ígéretet kapott az alapítóktól, ha egy ilyen fáról küld egy oltóágat, a következő évben visszakap egy facsemetét. Balatonalmádi határában van egy ingatlana, ahol ezeket elülteti, s így ott létre tud hozni egy – szinte génbankként működő – Balaton-felvidéki Tündérkertet. Reméli, minél többen keresik meg, hogy mielőbb létrejöjjön a fajtamentő, bemutató gyümölcsöskert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!