Balatonalmádi

2014.07.27. 16:10

Tárjuk a világ elé nemzeti értékeinket

Balatonalmádi - Nem arra számít a világ, hogy utánozzuk, hanem arra, hogy újat, mást mutassunk, ami csak ránk jellemző

Kovács Erika

Így vélekedett a hungarikum legfőbb jellemzőjéről Birinyi József, a Hungarikum Szövetség elnöke pénteken, a hatodik balatonalmádi Hungarikum-fesztivál megnyitóján, a Wesselényi strand előtt.

Prágay István solymász büszke tekintélyt parancsoló madarára. Fotó: Penovác Károly

A szónok elmondta, nagyon fontos, hogy minél többet beszéljünk nemzeti értékeinkről, ezeket a világ velünk azonosítja, így egyáltalán nem mindegy, hogy mik kerülnek be ebbe a rangos válogatásba – fogalmazott, hozzátéve: fedezzük fel értékeinket, csodáljuk meg azokat, és kóstoljuk meg Magyarország ízeit. Gyenes Ákos, a Balatonalmádi Turisztikai Egyesület (BTE) elnöke, a fesztivál főszervezője büszkén említette meg a helybeli értékeket, köztük a vasúti átjáróban kialakított galériát, ahol rendszeresen művészi alkotásokat mutatnak be. Beszélt még a város egyházi értékeiről, amiket templomi körsétán mutatnak meg az érdeklődőknek.

A köszöntők után a hungarikumok képviselői közül színpadra lépett Prágay István solymász, aki értékes madaráról, az északi vadászsólyomról azt mondta, rendszeresen vadászik vele. Hazánkban 120-150 solymász van, akik nagyon büszkék okos, tekintélyt parancsoló madaraikra. A fesztivál nyitónapján zenés műsorok, finomságok fogadták a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!