Balatonalmádi

2014.08.06. 16:20

Sárkányok napja Szentkirályszabadján

Szombaton tartják a XVII. Sárkányok napját Szentkirályszabadján, mely a civil egyesület, a Szentkirályszabadja Baráti Kör Egyesület hagyományos rendezvénye.

Gajdos József

A Sárkányok napjának középpontjában a népszerű játék készítése és eregetése áll. A rendezvény a helyi iskolás gyerekek sárkányeregető napjaként indult, s mára több száz résztvevővel lebonyolított nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát. Az egész napos játékkészítés és röptetés mellett a zsűri különdíjjal jutalmazza a legszebb sárkányok gazdáit is, a helyi és környező vállalkozók felajánlásának köszönhetően.

Megtöltik az égboltot különböző formájú, színes sárkányokkal (archív fotó: Penovác Károly)

Számos magyar sárkányeresztő társaság és külföldi egyesület is képviselteti magát, megtöltve az égboltot színes, házilag tervezett és varrt különböző formájú sárkányokkal. A középpontban manapság is a nádból és bambuszból készült, illetve a fa szerkezetű papírsárkányok készítése áll, ezekből akár ötszáz darabot is előállítanak egy nap alatt. Közülük minden évben legalább ötven, festéssel egyedivé varázsolt sárkányt beneveznek az értékes nyereményekkel meghirdetett repülő- és szépségversenyre.

A baráti kör kísérő programjainak célja, hogy az egész család számára kellemes kikapcsolódási lehetőséget biztosítsanak saját készítésű ügyességi játékaikkal, évek óta állandó programjuk a légvár mellett a lovaskocsikázás és pónilovaglás, íjászat. Rendszeres vendégeik a tűzoltók és rendőrök, akik hivatásuk rejtelmeibe avatják be az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!