Balatonalmádi

2014.06.10. 18:16

Rovástáblát avattak

Balatonalmádi - Magyarország 1920. június 4-én, 90 évvel ezelőtt írta alá Trianon kastélyában az I. világháborút lezáró békét. Ennek emlékére rovástáblát avattak a városban.

Hegyi Ilona

 

Kepli Lajos országgyűlési képviselő (balról) avatta fel a táblát, ahol a régi jelekről Számfira Balázs helyi jobbikos elnök beszélt (Fotó: Hegyi Ilona)

- A tábla elhelyezését a Jobbik Magyarországért Mozgalom kezdeményezésére Kepli Lajos helyi országgyűlési képviselő avatta fel, aki elmondta: az ősi írásmód fennmaradása, a hagyományok ápolása nagyon fontos - mondta. Hozzátette: szerte a Kárpát-medencében vannak napjainkban hasonlóak annak emlékére, hogy egykor a teljes Kárpát-medencében csak ezt ismerték, ezt használták. Úgy vélte, nemzeti kultúránk része, fennmaradásának alapja a hasonló emlékek őrzése. Számfira Balázs, a Jobbik helyi szervezetének elnöke a rovásírásról többek között elmondta: mindennapi használatra alkalmas írásként a székelyek őrizték meg. A legrégebbi feliratokat fába, csontba, kőbe és fémbe karcolva, vésve lehet megtalálni.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!