Balatonalmádi

2014.03.15. 11:31

Neveljük gyerekeinket '48 szellemében!

Balatonalmádi - A márciusi ifjak példát mutattak abban is, hogy mit tehetünk lehetőségünk szerint nemzetünk, lakóhelyünk, családunk javáért. Legyünk hűek '48 üzenetéhez, példájához, és eszerint neveljük gyermekeinket, unokáinkat - hangsúlyozta dr. Kontrát Károly, belügyi államtitkár, a térség országgyűlési képviselő jelöltje az 1848 március 15-e alkalmából rendezett városi ünnepségen szombaton, az Erzsébet ligetben.

Kovács Erika

- Büszke nemzeti ünnepünk 1848 tavasza, a magyar identitás olyan alapja, amit a szabadság jelképének ismernek szerte a nagyvilágban. Párizs, Bécs és Európa több nagyvárosa mellett Pesten is az utcára vonult a polgárság, hogy kivívja magának a szabadságot - utalt a történelemre az államtitkár. Hozzátette: hazánk a Habsburg birodalom részeként már évtizedes válsággal szenvedett, és a nemesek mindent megtettek nemzetünk jobb sorsáért. Mégis az egyszerű emberek fordították meg a történelem kerekét, a márciusi ifjak felismerték és megragadták a lehetőséget a szabadság kivívására, bátran kiálltak a magyar nemzetért, mertek cselekedni akkor is, amikor a szabadságért fegyvert kellett fogni. Balatonalmádi szülötte, Laposa Dániel emléke előtt is tisztelgünk, aki 48-as honvédek között harcot - említette a helybeli hőst az államtitkár.

Fotó: Kovács Erika

- Az ünnep a magyarság győzelmének jelképévé vált, nemzetünk szabadságszeretetét és a nemzethez tartozás vágyát fejezi ki - érvelt. - Azóta eltelt 166 év, és a történelem minden nemzedékének más nehézséggel kellett megküzdenie, de mindenkor emlékeztek '48-ra. Az akkori események tömegeket mozgattak meg, az embereket a nemzethez való tartozás kötötte össze. Nemzet és szabadság: örök érvényű eszmék - hangzott el.

Dr. Kontrát Károly beszélt arról is, hogy kötelességünk óvni, becsülni, tovább adni, ezeket az eszméket a nemzet érdekében. A nemzet kötelék, amely megvéd, összetart és segít. '48 hősei megmutatták a világnak, hogy a szabadság, mint legfőbb érték csak akkor biztosítható, ha a nemezt is szabad és erős. Ünnepelni és tisztelegni kell a bátorságuk, hitük, becsületük előtt. Lerakták az alapjait annak az országnak, ahol megvalósul a törvény előtti egyenlőség, a közteherviselés, a szólás-, és sajtószabadság. 1848 példát mutat abban is, hogyan állhatunk helyt lehetőségünk szerint nemzetünk, lakóhelyünk és családunk javáért. Legyünk hűek '48 hőseihez, üzenetéhez, ennek a szellemében neveljünk gyerekeinket, hogy utódaink is szabadságban, egyenlőségben és testvériségben élhessenek, és ünnepelhessenek - hangzott el.

 

Az ünnepi beszéd után a város ismert személyiségei koszorúkat helyeztek el Petőfi Sándor szobránál, majd Hatás Andrea előadóművész, és Rózsás Józsefné tanár felkészítésében a Vörösberényi Általános Iskola diákjai szép műsorral tisztelegtek az ünnep előtt, amit az önkormányzat és a Bati János igazgató vezette Pannónia Művelődési Központ és Könyvtár rendezett a szép számú ünneplő előtt a Balaton-partján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!