Balatonalmádi

2013.04.23. 08:21

Lenyűgözték vendéglátóikat

Legfontosabb európai partnerországunk, Németország és a 40 éves magyar-német kétoldalú kapcsolatok előtt müncheni nemzetközi konferenciával tisztelgett az Észak-balatoni Polgári Klub.

Tremmer Tamás

Az Észak-balatoni Polgári Klub főszervezésében a közelmúltban Münchenben, Magyarország Főkonzulátusán „ Partnerség az európai egységért – gazdasági konferencia a német-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 40 éves jubileuma alkalmából” Bajor- Magyar Gazdasági Konferenciát tartottak.

A klub ezzel a rendezvénnyel legfontosabb európai partnerországunk, Németország és a magyar-német kétoldalú kapcsolatok előtt tisztelgett, amihez a 40 éve létrejött diplomáciai kapcsolatok is jó apropót kínáltak, mondta Belinszky Katalin, a klub alapító elnöke.

Az, hogy mennyire fontosak a magyar–német kapcsolatok a klub számára, mi sem bizonyítja jobban, mint egy tavalyi rendezvény, amit a magyar-német barátsági szerződés aláírásának 20. évfordulója kapcsán szerveztek, BakonyBalaton német-magyar konferenciát pedig Veszprémben is tartottak tavaly nyáron.

- Ez 2012 után már a második olyan magyar-német diplomáciai jubileum, amelyből indíttatva klubunk konferenciát szervez – ezúttal kilépve az országhatárokon túlra, megtalálva, azt a terepet és közeget, amelyben kapcsolataink a történelmi háttér és a jelenkor alapján is vitathatatlanul a legszorosabbak, nyilatkozta Belinszky Katalin. Ez pedig Bajorország, amely megannyi szállal kötődik országunkhoz. A legfontosabb kereskedelmi partner és befektető Németországon belül dominanciával bír hazánk irányába. Megtestesítője annak a felfogásnak és szemléletnek, amely a modernség és a hagyománytisztelet ötvözhetőségét hirdeti. A bajor politikai filozófia és értékelvűség jelentős mértékben fedi egymást a klub felfogásával.

A rangos konferencia bizonyította, ez a kapcsolat mindkét fél számára értékes és ápolandó. Ennek megfelelően magas tisztséget betöltő politikusok, a szakmájukban magasan jegyezett szaktekintélyek egyaránt jelen voltak. A konferenciát Emilia Müller, szövetségi és Európa-ügyi államminiszter köszöntötte. Előadást tartott többek között prof. dr. Cséfalvay Zoltán (Nemzetgazdasági Minisztérium, gazdaságstratégiáért felelős államtitkár), prof. dr. Kovács Árpád (a Költségvetési Tanács elnöke), prof. dr. Friedler Ferenc (a Pannon Egyetem rektora), Tornai Tamás (a Somló Holding tulajdonosa).

Emilia Müller bajor államminiszter köszöntőt mond. A háttérben Mydlo Tamás főkonzul, pof. dr. Cséfalvay Zoltán államtitkár, Belinszky Katalin, az Észak-balatoni Polgári Klub alapító elnöke, prof. dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács Elnöke, klubtag (Fotó: Georg Engel, München)

A kétnapos konferencia témák szerteágazóak voltak: a gazdasági együttműködéstől a turizmuson – ezen belül az egészségturizmuson - és az állategészségügyön át egészen a kutatás-fejlesztési együttműködésig terjedtek. A szervezők kifejezett szándéka, hogy erős hidat építsenek a magyar és a bajor fiatal vállalkozók között. A Szent István Egyetemen nemzetközileg is elismert és „kutató karként” működő Állatorvos-tudományi Karán folytatott német nyelvű képzést még újabb távlatokba kívánjuk helyezni a nemzetközi állatorvos képzésben. A Pannon Egyetem is kiváló lehetőségek színtere lehet a német nyelvű turisztikai és a műszaki képzésnek a kutatásfejlesztés és innováció területén bajor vállalatokkal együttműködve.

A konferenciával az is célunk, hogy a pártpolitika és a médiumok által manapság gyakran eltorzított országkép ne hagyjon maradandó nyomot és elbizonytalanodást a hazánkra oly nagy számban rokonszenvvel tekintő bajorokban. A még a hidegháború enyhülésének időszakában létrejött diplomáciai kapcsolatfelvételt követő 40 év alatt sikertörténet zajlott le országaink között, amit tovább kell erősíteni.

 

Észak-balatoni Polgári Klub 1998-ban alakult, 15 éves múltra visszatekintő, elkötelezett, civil kezdeményezést testesít meg, amelyik a Balaton, tágabb értelemben a Pannon Régió térségének felzárkóztatása és fejlesztése mellett a társadalom igényeinek képviseletét, valamint környezeti értékeinek védelmét, kulturgazdasági szempontjainak megvalósulását tűzte ki céljául, támogatva a fenntartható fejlődést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!