Balatonalmádi

2014.08.11. 13:35

Vízfüggönyös lézershow a népek közötti barátság jegyében

Lengyel és német kortárs művészek alkotásait adták át a közönségnek szombaton este az Erzsébet ligetben levő Kézfogás Európa Szoborparkban. Különlegességgel lepték meg a művészetkedvelő vendégeiket.

Kovács Erika

A népek közötti összetartás, a barátság napjainkban egyre inkább felértékelődik. Ezt mondta köszöntőjében többek között Katarzyna Sitko, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója, aki Beata Czapska Oroszlánfóka című szobrát adta át, ami Lengyelország jelképének számít. A szobor méltó helyre kerül a balatonalmádi parkban – vélekedett.

Berlinben élő Volker Bartsch saját műalkotása, az Európai nyitott kapu nevű bronzból készült szobor mellett (Fotó: Zwicker Tamás)

Az igazgató átadta a Párizsban élő művész jókívánságait, aki nem tudott részt venni a szombati ünnepségen. Maga a művész, a Berlinben élő Volker Bartsch beszélt saját műalkotásáról, az Európai nyitott kapu nevű, bronzból készült szoborról, és részletezte annak létrejöttét. Keszey János polgármester azt mondta, a parkot pályázati támogatással alakították ki, amely növeli a város idegenforgalmi vonzerejét. Veszeli Lajos festőművész, a szoborpark ötletgazdája és művészeti vezetője beszédében egyebek mellett Balatonalmádi kulturális értékeit emelte ki, és reményei szerint a tóparti város rövidesen kulturális központ lehet.

Katarzyna Sitko és Keszey János leleplezi Beata Czapska Oroszlánfóka című szobrát (Fotó: Zwicker Tamás)

A népek közötti barátságot jelképező szoborparkot tavaly augusztusban adták át a ligetben. Az ott levő több tucat szobrot ajándékba kapta a város, ahogy történt ezúttal is. A műalkotásokat adott idő után kicserélik, újakat hoznak, illetve a régebbieket elviszik onnan, így mindig más európai kortárs művész mutatkozhat be Balatonalmádiban. Az ünnepségen a Litéri Zöldág Táncegyüttes gyermek kamaracsoportja teremtett kitűnő hangulatot.

Késő este a szoboravató tiszteletére különleges, vízfüggönyre vetített lézershow-val lepte meg a város az érdeklődőket a park Sóhajok hídja felőli részén. Az animációk Fábián László és Jáger István helyi grafikusművészek rajzai alapján készültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!