Balatonalmádi

2014.12.28. 10:15

Németh László kerekes székben kezdett új életet, aktív, céljai vannak

Balatonalmádi - Sokszor mondunk véleményt a fogyatékkal élőkről, a másokról, ítélkezünk, pedig nem tudhatjuk, milyen az ő cipőjükben járni. Legyünk megértőbbek, nyitottabbak és elfogadóbbak, így a mi életünk is boldogabbá válhat.

Hegyi Ilona

Másként élni nem könnyű. Nap mint nap azért küzdeni, hogy elfogadjanak, bizonyítani kell, hogy te is ugyanolyan értékű tagja vagy a társadalomnak, mint a többi ember. Harcolni azért, hogy ne tekintsenek rád máshogy. Nehéz, iszonyatosan nehéz! Fogyatékosként élni a XXI. században nem könnyű - ezekkel a gondolatokkal indította mondandóját a Peremartonban élő Németh László. Érdekes történeteket osztott meg velem Zircen a Szent Erzsébet kórház rehabilitációs osztály betege.

Mindkét lábát amputálták, az új állapot elfogadása nehézségekbe ütközött, lelke sérült, de nagyon sokat köszönhet a kórház mozgásszervi rehabilitációs osztályán dolgozó Horváth Sándor osztály-vezető főorvosnak és a többi ott dolgozónak, gyógytornászoknak, fizikósoknak, masszőröknek, akik lelket öntöttek belé. Felnyitották szemét, meggyőzték róla, hogy új lehetőségek tárulnak még ki előtte, hogy ő még értékes ember, és próbálták rávezetni a megváltozott állapot elfogadására.

Láss csodát, László elfogadta a jelenlegi helyzetet, és továbbra is folytatta már elkezdett tevékenységét, szakköröket vezet Peremartonban a Petőfi művelődési házban, valamint Berhidán gyermekeknek tart értékes, hasznos foglalkozásokat, megszeretteti a lurkókkal a kézművesség szépségét.

Nagyon jó a kapcsolata a Hétszínvirág Napközi Otthonos Óvodával és az iskolával, ahova szinte családtagként megy, és örömmel veszik, hogy felkarolja, bevezeti a képzőművesség rejtelmeibe a gyermekeket.

Németh László 2014-ben személyesen találkozott Vujity Tvrtkóval, a legendás riporterrel. Ez a kézfogás sokat jelentett számára. Másként élni nem könnyű, naponta azért küzdeni, hogy elfogadjanak

A berhidai családsegítő vezetője már kevésbé értékeli önzetlen munkáját, sajnos még termet sem biztosított a képzőműves foglalkozások lebonyolításához. A Hősök terén, szabad ég alatt kellett majdnem két hónapig a diákokkal, óvodásokkal foglalkoznia a nyári szünetben 19 alkalommal. A foglalkozásokhoz szükséges anyagot is László biztosította. Fából, nikecellből készítik alkotásaikat, polcokat, állatfigurákat, madáretetőt és egyéb tárgyakat, melyeknek mindig aktualitásuk van. Segítőket kapott maga mellé, ezek a fiatal tanulók viszont még munkabért is kaptak. László fizetése a gyermekek mosolya, szeretete volt.

Bár fájó szívvel, de mindezt elfogadva folytatta szívvel-lélekkel az elkezdett tevékenységet, melyben örömét leli, és ez adja számára a boldogságot.

Berhida polgármester asszonya, Pergő Margit is örömmel konstatálja tanító szándékát, több mindenről folytatnak eszmecserét, néha még a véleményére is kíváncsi arról, hogy milyen hiányosságok merülnek fel a fogyatékkal élőknek.

László az évszakoknak megfelelően még parkosítási munkákat is végez, füvet nyír, bokrokat, cserjéket formáz és még gyomot is irt, önzetlenül, fizetség nélkül, csupán a környezet szebbé tétele miatt. Kerekes székét is átalakította, ezzel is könnyebbé tette munkáját.

Berhidán a havonta megtartott mozgáskorlátozottak találkozója a művelődési ház emeletén van, a megközelítése nehéz, nem megoldott! Erre is felhívta az illetékesek figyelmét, illetve javasolta, hogy az intézmény földszintjén kellene a találkozásokat megszervezni!

Mesélt élete egyik legnagyobb élményéről, 2014-ben személyesen találkozott Vujity Tvrtkóval, a legendás riporterrel. Ez az egy kézfogás sokat jelentett számára, fotó is készült róla, melyet örömmel mutatott meg nekem, nagy becsben tartja. Tvrtko meghívásra érkezett a művelődési házba, hogy a kéz-láb nélkül született ausztrál származású Nick Vujicic életéről szóló filmet levetítse. Nick Magyarországi körúton vett részt, hatalmas sikerrel járt a végtagok nélküli nagybetűs ember. Nincs lehetetlen előtte, az épkézláb emberek példát vehetnének róla, akaratereje, kitartása rendíthetetlen.

László ezekből meríti az erőt, és arra törekszik, hogy sorstársainak példát mutasson. Fontos számára, hogy arca soha ne látsszon bánatosnak, a pozitív gondolkodás jellemezze életét. Szívét melegség járja át, ha segíthet másokon, pedig igazán nem könnyű az élete, sok-sok nehézséggel kell naponta megküzdenie, a sors néha kegyetlen hozzá, de próbál mindig helytállni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!