Balatonalmádi

2014.08.08. 13:50

Búcsúi ünnep a katolikus közösségben

Balatonalmádi-Káptalanfüred - Templomuk búcsúját ünnepelte augusztus első vasárnap- ján a balatonalmádi településrész katolikus közössége.

Toldi Éva

Az Angyalos Boldogasszony tiszteletére szentelt kápolna, amely az idén felszentelésének 70. jubileumát is ünnepli, 1944-ben épült a ferencesek helyi letelepedése idején. Angyalos Boldogasszony (vagy korábban Angyaloknak Királynéja) ünnepének eredete Assisibe nyúlik vissza, Szent Ferenc korába. Szent Ferenc mikor égi felhívásra rendbe tette, újjáépítette az Assisi határában lévő romos állapotú aprócska templomot, a Porciunkulát (jelentése: kicsiny rész), a legenda szerint megjelent neki a Szűzanya angyalaival, s arra bíztatta, jó cselekedetéért kérjen valami fontos dolgot Jézustól. Ferenc azt kérte, hogy aki eljön e kicsi templomba, teljes búcsút nyerhessen (azaz bűnei alól Isten oldozza fel). Kérése pedig meghallgattatott.

A káptalanfüredi búcsúi szentmisét dr. Márfi Gyula érsek mutatta be Szabó János helyi plébánossal koncelebrálva (Fotó: Toldi Éva)

A búcsúi szentmisét a kápolna előtti kertben az egyházmegye főpásztora, dr. Márfi Gyula érsek mutatta be Szabó János helyi plébánossal koncelebrálva. A főpásztor szentbeszédében az ünnep alkalmához igazodva az angyalokról prédikált, a jó és a rossz (bukott) angyalokról, a jó és a rossz jelenlétéről környezetünkben, mindennapjainkban. Kiemelte a sátán és gonosz angyalai ellen győzedelmesen harcoló Szent Mihály arkangyal szerepét, aki a veszprémi főszékesegyház védőszentje.

Fontos, hogy erőt kérjünk a Lélektől, hogy a jó oldalán tudjunk megmaradni szeretetben és békében, zárta gondolatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!