Balatonalmádi

2014.04.13. 16:34

Egy tóparti település, ahol igazán jó élni

Balatonalmádi – Legfőbb érték az itteniek tenni akarása. Ebből lesz az alkotóerő, amely itt tartja az embereket és újakat is vonzanak.

Kovács Erika

Keszey János polgármester fogalmazott így a város ünnepségén. Huszonöt esztendeje, 1989 április elsején adta át Pozsgay Imre, akkori államminiszter a város jelképes kulcsát a település akkori vezetőjének, Rácz István tanácselnöknek és ezzel a nagyközségből város lett – hangzott el a zsúfolásig megtelt Pannónia Kulturális Központban (PKK), ahol ünnepi közgyűléssel köszöntötték a jubileumot szombaton. Keszey János kiemelte: a negyedszázad visszatekintésre, összegzésre ad lehetőséget. Az itteniek szeretik ezt a várost, ami szebb, élhetőbb lett.  A polgármester után az egykori államminiszter, Pozsgay Imre lépett mikrofonhoz. aki méltatta Balatonalmádi rendszerváltás utáni fejlődését.

Keszey János polgármester ünnepi beszédében kiemelte, Balatonalmádi fejlődésében meghatározó a zeneiskola, a vörösberényi iskola, a vívóiskola, az egészségház, a parkok, strandok, az intézmények, a borfesztivál, a pálinkaünnep, a szoborpark, a művészetnek is helyt adó aluljáró, a vegyes kar, a focicsapat, a táncosok, szobrászok, gyermekszínjátszók, vitorlázók, a helybeli újság. Sokat köszönhet a település magánszemélyeknek. Eredményeinkből, botladozásainkból erőt merítünk – mondta a városvezető. 

– Megtisztelő volt az okirat átadása – emlékezett Pozsgay Imre egyetemi tanár, volt, hozzátette: Almádi közösség lett, ezalatt a 25 év alatt sok viszontagság érte hazánkat, de ez a város átvészelt mindent, rendületlenül fejlődik. Példaértékű szerepe volt, nem árnyékként él Veszprém közelében, segíti a megyeszékhely. Különleges adottsága van Almádinak, természeti környezete vonzó, a világ minden részéről jönnek ide, vendégszeretete gazdasági erővé változtatta. Példája jelzi, magyarnak lenni nagy lehetőség – fogalmazott.

Dr. Kontrát Károly államtitkár, a térség országgyűlési képviselője szerint negyed század alatt nagy utat tett meg a város, saját itteni ténykedése közül kiemelte többek közt a Pannónia Kulturális Központ felújítását, a támogatások elnyerését, az önkormányzat pénzügyi helyzetét érintő segítségét. Üdvözölte, hogy az önkormányzat területet ajándékozott a rendőrség új épületéhez.



– Jó idejönni, az emberek szeretnek itt élni, ahol megmaradtak az emberi kapcsolatok, törődnek egymással a lakók. Szerencsések, hogy ilyen gyönyörű helyen és jó közösségben élhetnek. Összefogással előbbre juthat Balatonalmádi is – mondta. 

Az ünnepi beszédek után elismeréseket adtak át. A város díszpolgári címét Schildmayer Ferenc építészmérnök, nyugalmazott alpolgármester, Balatonalmádi városért díjat Steinbach József református püspök és Szabó János római katolikus plébános vette át a polgármestertől. Az ünneplést Érdi Tamás zongorakoncertje tette emlékezetessé. A program szombaton zeneiskolák találkozójával, az Alma együttes, az Irigy Hónaljmirigy és a Ladánybene 27 koncertjével, játszóházzal, utcabállal folytatódott hatalmas sikerrel. Bemutatták a Balatonalmádi anno II. című kötetet, és Kor-Kép címmel jubileumi tárlatot nyitottak.



Vasárnap szentmisére, dalos, és tánccsoportok műsorára, Tóth Gabi énekes koncertjére, sakk szimultánra, retro diszkóba hívták a közönséget. A háromnapos ünnep alatt népművészek, kézművesek, vendéglátók kínálták portékáikat, finomságaikat. Nagy érdeklődés kísérte a rendőrség bemutatóját, ahol fel lehetett ülni a legendás amerikai rendőrségi motorra, volt látványos rendőrkutya bemutató és bűnmegelőzési tájékoztató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!