Balatonalmádi

2014.07.29. 17:40

Anyanyelvünk az egyik legnagyobb összetartóerő

Balatonalmádi - Tehetséges gyerekekért szeretnénk létrehozni Erdélyben egy bentlakásos Kodály-központot, amit prédikációkkal is támogatok.

Kovács Erika

Így érvelt látogatása célja mellett Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetes, aki a hatszáz tagú Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkórus ötven tagjával, valamint Nagy Éva Vera és Czakó Gabriella iskolanővérekkel immár a második Balatoni csillagösvény körúton Siófokra érkezett szombaton. Megyénkben megtekintették Balatonfüredet, ahol a szerzetes misézett. Kedden érkeztek meg a város meghívására Almádiba, ahol programjukról a Kovács István elnök vezette Honismereti és Városszépítő Kör tagjai, köztük Töltési Erzsébet titkár és a kör önkéntesei gondoskodtak. Fürdőztek a Wesselényi strandon, a szerzetes kiállítást nyitott meg a Padlásgalériában, majd misézett a Szent Imre templomban.


Bálint Sándor alpolgármester köszöntője, és asztali áldás után ebédeltek a vendégek, majd az étkezés végén magyar népdallal köszönték meg a vendégszeretetet. A két meghatódott iskolanővér, Vera és Gabriella elmondták, ők a magyar népdalok után költöztek ki Erdélybe, máig hálásak az ottani magyarságnak, hogy megőrizték a népdalokat, anyanyelvünket. Délután a gyerekeknek nagy élményt jelentett a strandolás.

– Nem hittem volna, hogy ennyire szép és selymes a Balaton, ahová mindig is vágyakoztam! – nevetett, örült fürdőzés után a 12 esztendős szovátai Kincses Kincső, és a nyolcéves nyárádremetei Fodor Dániel, akit édesanyja, Fodor Flóra is elkísért az útra. Somfalvi Beátának és Gálfalvi Noéminek a táj tetszett nagyon. Böjte Csaba szerzetest a tó feletti repülés, a mólók, kikötők, a házak nyűgözték le.

Este a Padlásgalériában megnyitotta Balogh Márta képkiállítását, itt Bati János, a kiállítás ötletgazdája üdvözölte a vendégeket, valamint a szépszámú érdeklődőt. A fotókat a híres, ezerkilométeres francia-spanyol zarándokúton, az El Caminón készítette a hobbifotós, aki ötven nap alatt tette meg az utat. Böjte Csaba este a Szent Imre-templomban misézett, az egybegyűlteket Keszey János polgármester köszöntötte. A vendégek szombaton Veszprémbe érkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!