Balatonalmádi

2014.04.10. 14:05

Balatonalmádi - Szerethető, élhető kisváros

Saját munkáját tekintve az új egészségházra a legbüszkébb – fejtette ki a vele készült interjúban Keszey János polgármester. A jövőt illetően pedig szeretné, ha boldog, egymást tisztelő emberek élnének a városban, mert az azt jelentené, hogy rendben mennek a dolgok.

Kovács Erika

– Negyedszázad az ember életében sok idő. Egy város életében sem kevés. Hogyan változott Balatonalmádi 25 év alatt?

– 1989. április 1-jén Pozsgay Imre államminiszter avatóbeszédével kezdődött a várossá nyilvánító ünnepi tanácsülés. Bár a várossá válás kritériumai írásban nem szerepeltek, bizonyára hozzájárult a városi rang elnyeréséhez a közel kilencezer lakos, a megnyíló Kéttannyelvű Gimnázium, az átépített Városháza. A meglévő infrastruktúra állapota nem felelt meg a követelményeknek, ezért az első és második önkormányzati ciklusokban a hiányosságok megszüntetése volt a legfontosabb feladat. Megépült a Fűzfő-Almádi gázvezeték, majd kiépült a városi hálózat, bővült a csatornarendszer. Megépült Berényben az iskola, önálló intézménnyé vált a zeneiskola. Sorra alakultak a – mai napig is működő – civil szervezetek, sportegyesületek. Később megépült a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár épülete, a városunkat Veszprémmel összekötő, valamint a balatoni kerékpárút helyi szakasza. Megújult a Káptalanfüredi, és a Wesselényi strand. Sikeres pályázatainknak köszönhetően, a szükséges önerő biztosításával felújítottuk a Györgyi Dénes Iskolát és építettünk mellé egy minden igényt kielégítő tornatermet, elkészült az egészségház, új helyszínen működik a Szociális Alapszolgáltató Központ. Településkép javító pályázaton elnyert támogatásból újult meg a Városház tér, a piac rekonstrukcióját is magába foglaló József Attila, Petőfi, Jókai és a Baross utcák egyes szakaszainak járdafelújítása. Felavattuk az Európa Szoborparkot, mely turisztikai és kulturális szempontból az elmúlt néhány év legjelentősebb eseménye volt. Játszóterek épültek és újultak meg, csak úgy mint Vörösberényben a posta előtti tér. Minden városrészben igyekeztünk utakat építeni, bár az infrastrukturális lemaradásunk ezen a téren a legnagyobb. 2013 januárja óta a városháza ad helyet a járási hivatal egy részének. A fent említett fejlesztések is hozzájárultak, hogy Balatonalmádi járási, és tankerületi központ lett. Biztos vagyok abban, hogy városunk központi szerepe tovább erősödik. Sikerült e döntéssel azt is elérnünk, hogy az almádi emberek továbbra is itt helyben, zökkenőmentesen intézhetik ügyeiket.

Az elmúlt 25 év fejlesztései is hozzájárultak, hogy Balatonalmádi járási, és tankerületi központ lett – emelte ki a jubileum alkalmából a Naplónak adott interjújában Keszey János polgármester (Fotó: Stiger Ádám)

– Saját munkáját tekintve mire a legbüszkébb?

– Az új egészségházra, mert a környéken élő, mintegy 30 ezer lakosnak nyújt korszerű, magas színvonalú ellátást. Személyes dolog is szerepet játszik a választásban, mivel a korábbi rendelőintézet kialakításában édesapámnak is tevékeny szerepe volt, most pedig a sors úgy hozta, hogy az új egészségház átadásán én vághattam át a szalagot. Közel áll hozzám a Györgyi Dénes Általános Iskola felújítása is, hiszen én is ennek az intézménynek a diákja voltam, ráadásul hatvan év adósságát sikerült pótolni az intézmény infrastrukturális körülményeinek jelentős javítása, valamint egy modern, minden igényt kielégítő tornaterem felépítése révén, megteremtve azon feltételeket, melyek elengedhetetlenek egy 21. századi iskola működéséhez. Büszke vagyok természetesen arra is, hogy Almádi egy szerethető, élhető kisvárossá vált.

– Mit tekint legfőbb feladatának?

– Fontos, hogy az önkormányzat összehangolja azokat az embereket, civil- és sportegyesületeket, családokat, akik a városhoz kötődnek. Számos olyan rendezvényünk van, amely erősíti az összetartozást, többek között az Almádi Tárlat, Tájkép Biennále, a Padlásgalériában megrendezett kiállítások, az Almádi Napok, a Balatonalmádi Néptánc Találkozó, a Régi Zene Hangversenysorozat, a Pannónia Kupa nemzetközi egyéni sakkverseny, a nagy sikerű Múzeumok Éjszakája keszegsütéssel, Lovaskavalkád, Szüreti felvonulás, Szent Iván éji mulatság és a Péter-Pál napi vigadalom, a Turisztikai Egyesület szervezte Hungarikum Fesztivál és Pálinka Napok, valamint a legkedveltebb városi rendezvény, az Almádi Borfesztivál. A nyári programok keretében megnyitották kapuikat Balatonalmádi műemlék templomai. Minden szombaton „Templomi körtúra” indult szakmai vezetéssel, rövid orgonakoncert-bemutatókkal.

– Sokan irigylik azokat, akik a Balatonnál élhetnek. Mit ad a tó az embernek?

– Azt képzelik, hogy mi az év 365 napján nyaralunk. Ez nem így van! Feladataink, problémáink vannak nekünk is, de azért elmondható, hogy igen is szerencsés emberek vagyunk, amiért a tó mellett élhetünk, természetközelben, ahol minden évszaknak meg van a szépsége. Csodálatos itt élni!

– Milyennek szeretné látni Balatonalmádit 25 év múlva?

– Szeretném, ha megérném, hogy láthassam Balatonalmádit 2039-ben! Szeretném, ha egymást tisztelő, elégedett és boldog emberek élnének a városban, mert az azt jelentené, hogy rendben mennek a dolgok.

– A hétvégi gazdag születésnapi kínálatból mire hívná fel a látogatók figyelmét?

– Mindenki találhat az érdeklődésének megfelelő műsort. Mások mellett saját művészeti csoportjainkat említem. A koncertek közül kiemelném a Csík zenekar, az Irigy Hónaljmirigy, a Ladánybene 27 és az Alma Együttes fellépését. Kihagyhatatlan a Balatonalmádi Anno II. album bemutatója, valamint a Jubileumi Almádi Tárlat, és a szombat délelőtti jubileumi ünnepségünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!