Balatonalmádi

2014.12.29. 15:20

Az örömért küzdeni kell

Balatonalmádi - A nyáron közkedvelt szökőkút adventi koszorúvá alakult, fényárban úszik a központ, Nagy András fafaragó betleheme csendesen őrzi a kis Jézust. A városháza előtt álló karácsonyfát idén Simon András költő, grafikus egyvonalas rajzai díszítik.

Töltési Erzsébet

Nem ismeretlenek Almádi lakói előtt a költő alkotásai, hisz kezdeményezésükre, közadakozásból több mint három éve állították fel a Szent Margit-kápolna mögött a fába faragott idézeteket, grafikákat tartalmazó Simon András-táblakönyveket. A közelmúltban a város vendége volt a költő, ez alkalommal készítettünk vele interjút.

- Mit jelent Simon András számára az advent?

- Most, a karácsonyi vásár kezdetén azt mondhatom szemlesütve és szégyenkezve aki a lelki világgal is bennfentesen foglalkozom , hogy az advent most elsősorban óriási készületet, koncentrációt, odafigyelést igényel a részemről, mert arra törekszem, hogy az emberek számára olyan ajándékokat tudjak kínálni, amik lelki értékkel bírnak. Sajnálatos módon éppen most, amikor szeretnék elrugaszkodni a materiális világtól, a sok tennivaló a földre horgonyoz. Az advent számomra is várakozást jelent. Várakozást a gyönyörűséges karácsonyi családi együttlétekre, a szeretetre.

Simon András könyveit is meg lehetett vásárolni, az érdeklődők Ferenczy Katalin, Keszeyné Pataki Mariann és Töltési Erzsébet, háttérben Szabó János plébános és Steinbach József református püspök
Fotó: Novák Béla

- Na és mit jelent önnek a család, a hét unoka?

- A család Isten után az első. Csodálatos élettér. Örömök és bánatok megtapasztalásának virágos mezője és harcmezeje is egyben. Mert az örömért, a szeretetért, a törékeny harmóniáért sokszor meg kell küzdenünk egymással, de leginkább önmagunkkal és önzésre hajló természetünkkel. A hét unoka pedig hét gyönyörű pecsét harmincöt éve tartó házasságunkon. Ők is egyben tartanak minket: érdemes értük is élni, csodálkozva és hálát adva figyelni fejlődésüket.

- Vannak balatoni emlékei?

- Szeretem a Balatont. Gyermekkorom nyarait Füreden töltöttem, ahol a szüleimnek volt egy kis egyszobás üdülőrészük a Honvéd utcában. Így aztán nem csoda, hogy meghatározóan pozitív gyermekkori élményeim alapján Füred a kedvenc balatoni városom. Vigasztalásul azért hadd mondjam el, hogy sok szép emberi kapcsolatomnak köszönhetően Almádi már rögtön Füred után következik.

- Mit üzen Simon András a ma emberének?

- Én ugyanolyan esendő vagyok, mint bármelyik kedves olvasó, aki ezeket a sorokat olvassa. Hogy is válaszolhatnék erre a kérdésre? Egyszerűen - magamat is beleértve - csak arra szeretném biztatni az embereket, hogy az eltemetett értékeiket felszínre hozva legyenek meggyőződve róla, hogy igenis értékesek és szerethetők. Higgyék el önmagukról, hogy ők maguk is lehetnek karácsonyi, sőt mindennapi ajándék szeretteik számára. Ezúton kívánok áldott karácsonyt minden kedves olvasónak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!