Balatonalmádi

2014.03.27. 19:04

Az LMP az oktatási rendszer megújításáért dolgozik

Az oktatás kiemelt terület, az LMP az oktatási rendszer megerősítésért és megújításáért dolgozik, a jelenleginél kiszámíthatóbb, nyugodtabb rendszert képzel el, hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Balla Emőke

A demokrácia alapjait az iskolában kell megtanulni, elsajátítani, mondta Cséby Géza, az LMP Veszprém megye 2. számú választókerületének országgyűlési képviselőjelöltje. A balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium előtt tartott tájékoztatón utalt a 2012 decemberében az iskolában történtekre, amikor az akkori igazgató az "ötvenes évekre jellemző módon" kihallgatta a tanárokat és a diákokat. Cséby Géza hozzátette: az LMP fontosnak tartja, hogy a diákoknak legyen beleszólásuk az ügyeikbe és ahol az önkormányzatok szeretnék, ott vissza kellene adni az iskolákat a helyi közösségeknek.

Osztolykán Ágnes, az LMP országgyűlési képviselője és Cséby Géza, az LMP országgyűlési képviselőjelöltje a sajtótájékoztatón (Fotó: Zwicker tamás)

Az LMP az oktatást kiemelt területnek tekinti, a tudásra fókuszál, tudásalapú társadalmat hozna létre, ahol a tudás érték, hangsúlyozta Osztolykán Ágnes, az LMP országgyűlési képviselője, az oktatási, tudományos és kutatási bizottság alelnöke. Az LMP tizenhárom pontban foglalta össze a minőségi oktatást célzó programját, melynek első pontja, hogy a költségvetés minden száz forintjából 15-20 forintot fordítana oktatásra. Az LMP a 18 éves korig tartó tankötelezettség visszaállítását szorgalmazza, a pedagógus szakma megbecsülését óhajtja, ám ehhez a képzés átszervezése is szükséges. Szeretnék, ha a pedagógusok olyan bért kapnának, hogy a tanítás mellett ne kelljen segédmunkát és takarítást vállalniuk. A kezdő pedagógusok, friss diplomások bérét növelnék, nagyobb hangsúlyt fektetnének a pedagógusok önszerveződésére, a szakszervezetek megerősödésére. A szabad választás a demokrácia alappillére; a pedagógusok szabadon választhassák meg, dönthessenek arról, tagjai kívánnak-e lenni a Nemzeti Pedagógus Karnak vagy sem. Az LMP a jelenleginél kiszámíthatóbb, nyugodtabb oktatási rendszert képzel el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!