Balatonalmádi

2014.07.05. 11:40

Az egészséges életre nevelnek

Balatonalmádi - A lakosság szemléletének egészségtudatossá formálása az egyik fő célkitűzése a balatonalmádi Egészségfejlesztési Irodának, amely tíz településen végzett ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokat az elmúlt hetekben.

Marton Attila

Az iroda jóvoltából a balatonalmádi kistérség településein végeztek szakemberek hasi és kismedencei ultrahangvizsgálatokat, csontsűrűségmérést. E területeken fordulnak elő leggyakrabban a betegségek, amelyek megelőzésében segítenek a vizsgálatok, mondta lapunknak dr. Németh Ilona, a balatonalmádi Egészségfejlesztési Iroda ügyvezetője, belgyógyász főorvos. A mobilszűrések azért is lényegesek, mert egy nemrégiben napvilágot látott, az egyik biztosító által végzett felmérés szerint a 18-75 éves korosztály 43 százaléka egyáltalán nem vesz részt szűrővizsgálatokon. Az Egészségfejlesztési Irodák legfontosabb feladata, hogy tudatosítsák az emberekben, hogy az egészség nem örökkévaló, hanem múlandó - jelentette ki a főorvos. Tapasztalatai szerint legtöbben csak akkor kezdenek el foglalkozni az egészségükkel, ha a betegség megjelenik a szervezetükben, holott az embereknek azt kellene tudatosítani magukban, hogy egészségüket csak a megfelelő életmóddal tudják megőrizni. Ehhez rendszeres testmozgás és helyes táplálkozás szükséges. Az egészségre nevelést nem lehet elég korán kezdeni, lényeges lenne már az óvodásoknál és az általános iskolásoknál ezek fontosságát hangsúlyozni. Az egészségfejlesztés komplex program, hosszú évekre van szükség, hogy az egészségben eltöltött élettartam növekedjen. Ez az állam szempontjából is fontos lenne, ugyanis a legjobb „befektetés" az egészséges ember.

Papp Zsuzsanna csontsűrűség-vizsgálatot végez Felsőörsön Viszt Ferencnének. Fotó: Jánosek Anita

Az iroda abban tud segíteni, hogy jó irányba terelje a hozzájuk fordulókat, és a következő generációkat már ebben a szellemben neveljék fel a szüleik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!