Balatonalmádi

2014.09.18. 11:43

Az alkotmányosság helyzete hazánkban

Balatonalmádi – A rendszerváltás után a jog uralmába vetett hitet kellett megteremteni, mondta dr. Paczolay Péter, az alkotmánybíróság elnöke a tizenkettedik Magyar jogászgyűlésen.

Balla Emőke

A magyar jogásztársadalom kétévenkénti szakmai tanácskozásán a jogászi hivatás valamennyi területén működő szakemberek megvitatják a jogi élet időszerű kérdéseit, javaslataikkal hatást gyakorolnak a jogalkotás fejlődésére, a joggyakorlat alakítására. A csütörtöktől szombatig tartó balatonalmádi rendezvényen az ország különböző pontjáról 350-en vesznek részt, a magyar jogalkotás vezetői, a kormányzat tagjai tartanak előadásokat. Dr. Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke az alkotmányosság helyzetéről szóló előadásában kiemelte: a jogállamiság érték, ezt tapasztalhatták azok, akik átélték a XX. századi diktatúrát.

(Fotó: Zwicker Tamás)

Napjainkban tapasztalhatók a jogállammal kapcsolatos kételyek, meghatározó értékek – emberi méltóság, autonómia, szabadság – kérdőjeleződnek meg, mondta az Alkotmánybíróság elnöke, aki beszélt az Alaptörvény születése óta elért eredményekről.

Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter a kormányzati ciklus jogpolitikai célkitűzéseiről szóló előadásában közölte: kinevezésekor kettős mandátumot kapott a miniszterelnöktől, aki arra kérte őt, hogy az igazságszolgáltatás iránti bizalom megerősítéséért, helyreállításáért munkálkodjon, másrészt azt várja tőle, hogy hazánk alkotmányos identitását védje meg itthon és külföldön.

Ma délután Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányzás és a közigazgatás fejlesztéséről, dr. Pintér Sándor belügyminiszter a kormány közbiztonsági és bűnügyi feladatairól tart előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!