Balatonalmádi

2014.08.05. 13:50

Áldás a templomra

Vörösberény - A volt jezsuita templom – melynek Szent Ignác a védőszentje – a múlt hét végén ünnepelte búcsúját.

Toldi Éva

Két másik eseménnyel is összekapcsolódott az ünnep: a főpásztor megáldotta a templomot, amelynek nemrég közös összefogással és állami, önkormányzati, egyházi támogatással, a hívek adományaival sikerült a tetőzetét felújítani. A búcsúi szentmisén – amelyet dr. Márfi Gyula érsek a helyi közösség lelkipásztoraival, Szabó János plébánossal és Laposa Norbert káplánnal mutatott be – a könyörgésben a Nemzet Színésze, a száz esztendeje született Tolnay Klári lelki üdvéért is szállt az ima, aki egy helyi parasztházban találta meg a pihenőhelyét egykor, és sűrűn látogatta a templomot is hívő katolikusként.

A búcsúi szentmisét dr. Márfi Gyula érsek a helyi közösség lelkipásztoraival, Szabó János plébánossal és Laposa Norbert káplánnal mutatta be. Tolnay Klári lelki üdvéért is szállt az ima (Fotó: Toldi Éva)

Szentbeszédében a főpásztor Szent Ignácról elmélkedett, aki kései megtérő volt, fiatal korát léha mulatsággal, fegyverforgatással, a nők körüli forgolódással, Isten nélkül élte, s egy sebesülése során a szentek életét olvasgatva tért meg. A megtérés, mutatott rá az érsek, mindig Isten kegyelmi ajándéka. Viszont a hit talaján a megmaradásunk már emberi akaratot, benső erőt is követel tőlünk mindennap. Folyamatosan törődnünk kell hitünk pallérozásával, az életszentségben való tökéletesedésünkkel. Mondandóját illusztrálva Váci Mihály Még nem elég! című verséből olvasott fel.

A szertartás után Tolnay Klári volt vörösberényi házánál megemlékezéssel folytatódott a búcsú, ahol a helyi honismereti és városszépítő kör kezdeményezésére emléktáblával jelölték meg a művésznő egykori nyaralóját. A kör nevében Zaharovits Sándorné emlékezett meg a művésznőről, felolvasta emlék- idézésként Moldoványi Ákos  egy régi írását, amelyben a művésznő vallott meghitt szavakkal vörösberényi kötődéséről. Az emlékjelet a kör elnöke, Kovács István és titkára, Töltési Erzsébet leplezte le. Az ünnep a Borostyán Népdalkor műsorával folytatódott, és a ház udvarán jó hangulatú agapéval zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!