Balatonakali

2015.03.27. 18:21

Mandulás ételek versenyeztek

Sós, édes, egyszerű és gondosan kidolgozott. Mandulás ételek versenyét tartották Balatonakaliban.

Prevics Éva

Volt, aminek a megjelenése és volt, aminek az íze nyűgözte le a zsűrit. Tizenöt mandulás ételt neveztek a helyiek az idei versenyre. Több kategóriában hirdettek nyertest. A torták, a vágott, a formázott és sós sütemények közt is adtak át díjakat, de a közönség is megválaszthatta kedvencét, valamint a legszakszerűbb és megjelenésében is egyik legkülönlegesebb darabnak különdíjat is szavaztak. A zsűri vezetője Bakos László mestercukrász volt.

Réfi- Nagy Alexandra mandulás-kávés tortájával első helyezett lett a torták versenyében. Mögötte: Müller Istvánné zsűritag

Balatonakaliban a diós kalács sem diós hanem mandulás, és bort sem sós mogyoróval, hanem pirított mandulával isznak a helyiek. Nincs olyan család ugyanis a faluban, melynek udvarában ne állna egy mandulafa- mondta a polgármester. A településen lévő meszes talaj ugyanis nagyon kedvez a növénynek. Koncz Imre hozzátette: egyelőre csupán néhány hektár mandulás van a faluban és környékén, a tervek szerint azonban Balatonakali 60-70 hektár terület kezelését vehetné át a jövőben az államtól, melyen idővel összefüggő mandulást alakítana ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!