Badacsonytördemic

2014.05.20. 13:10

Elkápráztatták a közönséget

Badacsonytördemic - Sikert sikerre halmoz a Tördemic Néptáncegyüttes, ami egyértelműen tükrözi azt az áldozatos munkát, amit a tagok és a vezetők immár öt éve folyamatosan kifejtenek.

Szijártó János

A Naplóban írtuk már arról, hogy jól szerepeltek Szabó Csaba művészeti vezető tanítványai Gyenesdiáson, a tizedik Gergely-napi Művészeti Fesztiválon. Néptánc kategóriában Süslecz Gergely kiemelt aranyat, Jovánczai Martin, Kammerer Laura, Szivler László arany minősítést, a Szentgáli Táltos Művészeti Alapfokú Iskola kihelyezett tagozatának badacsonytördemici gyermek csoportja kiemelt arany minősítést kapott. Ezzel együtt elhozták a badacsonytördemiciek a vándorkupát a szakmai műhely első helyezettjeként. Aztán folytatódott a tavaszi menetelés és a Várpalotán rendezett megyei szólótánc versenyen is elkápráztatták a közönséget, a zsűrit. A nívós megmérettetésen kiosztott díjakból ugyanis tizenkettőt vittek el, ami példátlan eredménynek és nagy elismerésnek tekinthető. Egy kivétellel minden táncosuk - saját kategóriájában - az élen végzett.

A Tördemic Néptáncegyüttes néhány tagja egy veszprémi fellépés után. Németh Eszter (balról), Szabó Csaba, Farkas Mónika, Kammerer Laura, Szabó Anett, Vácziné Zapletán Gyöngyi, Novák Panna. Kiemelt céljuk, hogy a felnövekvő generációk megismerkedhessenek a magyar néptánc kultúrával

- Öt éve alakultunk, főként helyi táncosokból, ami annyiban változott, hogy a tágabb környezetünkből is jöttek hozzánk a népi kultúra iránt érdeklődő lelkes fiatalok. Akkor megfogalmazott céljaink között kiemelt helyen szerepelt, hogy a felnövekvő generációk megismerkedhessenek a magyar néptánckultúrával, az ehhez kapcsolódó tevékenységekkel. Ma is törekszünk hazánk és a magyarlakta területek népi kultúrájának minél magasabb szintű megismerésére, elsajátítására, a hagyományok őrzésére, ápolására, népszerűsítésére. Elsődleges célunk, hogy a népi hagyományokat tényleges formájukban őrizzük meg - mondta Szabó Csaba munkatársunk érdeklődésére. - Ahogy az évek múltak egyre szélesebb körben ismertek meg minket és ez a fellépések számában, illetve az egyre távolabbi fellépési helyszíneken is meglátszik. Többször bemutatkozhattunk külföldön, egyebek között Németországban, Szlovéniában, illetve Brüsszelben, de Erdélyben is jártunk már. Nagy szó és büszkék vagyunk arra is, hogy a Művészetek völgyében a régiót bemutató zárónapot mi szervezhettük meg közösen egy szakmai szervezettel, tette hozzá Szabó Csaba.

A Tördemic Néptáncegyüttes művészeti szakmai irányítója Szabó Csaba, (népművészet ifjú mestere, országos szólótáncverseny különdíjasa, 2010-ben, nemzetközi verbunk verseny harmadik helyezettje). Tudását számos országos és nemzetközi versenyen elismerték. A női kar vezetője Farkas Mónika, a régió elismert női táncosa, aki tudásával és tapasztalatával jelentős segítséget nyújt az együttesne.

Sok segítséget kapnak a badacsonytördemici önkormányzattól, de mivel a csoport egyik fő utánpótlásbázisa a zalahalápi Csontváry iskola, ezért a halápi önkormányzat is jelentős erkölcsi és anyagi támogatást biztosít számukra.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!