Badacsonytomaj

2015.01.30. 21:30

Takács Emerencia belgyógyász szakorvos tartott előadásta cukorbetegségről

Badacsonytomaj – A város önkormányzat kulturális intézménye előadás-sorozatot indított korunk betegségei címmel.

Perger Katalin

Első alkalommal a cukorbetegség volt a téma, amelyről Takács Emerencia belgyógyász szakorvos tartott előadást az Egry József Művelődési Házban.

Fotó:  Perger Katalin

Sokan várták a doktornőt, a hallgatóság soraiban több betegét is felfedezett. Úgy gondolta, hogy nem előadást fog tartani, hanem legyen egy igazi beszélgetés. Mi érdekli a beteget, mire kíváncsi, mi a cukorbetegség lényege?

Egy rövid történeti áttekintéssel kezdte a betegség felfedezését az egyiptomi papirusztekercseken leírtakkal egészen napjaink kutatásáig.

Majd a klasszikus tünetekről beszélgettek kérdés-felelet formájában, elmondták a betegek, hogyan fedezték fel magukon a kór sajátosságait. Szóba kerültek a betegség kialakulásának fázisai.

A megelőzés, helyes táplálkozás, mozgás, stressz mentes élet mindenképpen fontos tényező, hogy ne alakuljon ki, de ha már élünk vele, a diabétesszel járó következmények miatt sokkal több odafigyelésre van szükség.

Elengedhetetlen a vércukorszint mérése, annak karbantartása, diétával, gyógyszerekkel vagy inzulinnal.

A szénhidrát mennyiségének bevitele nagyon fontos, és ajánlatos betartani. A cukorbetegeknek négyszeres esélyük van a szívinfarktusra vagy agyvérzésre.

Borvidék lévén, megkérdezték a doktornőt, lehet-e bort fogyasztani a cukrosoknak.

Sokan, főleg férfiak szomorúan vették tudomásul a folyékony szénhidrát romboló erejét.

Fotó:  Perger Katalin

Végezetül megköszönték a hallgatóságból többen a doktornő szakmailag felkészült, áldozatos, segítőkész munkáját, amit a betegeiért tesz. Tanácsai révén képesek csak kézben tartani saját maguk is azt az állapotot,amibe kerültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!