Baba

2017.03.20. 19:31

Mondókás móka, bábos torna babáknak, mamáknak

Pápa - Bővült a Kerekítő pápai programja, a mondókákon alapuló foglalkozás, a mondókás móka mellett most már a bábos tornát is választhatják a kisgyerekes szülők.

Molnár Tímea

Korábban írtunk a Kerekítőről, a Kovács Judit által kidolgozott országos programról, amely hároméves korig kínál játékos fejlesztőfoglalkozásokat, és mely jórészt az anya-gyerek kapcsolat bensőséges kifejezési formáira épül. Ölbeli játékok, csiklandozók, lovagoltatók képezik az alapot, ehhez járulnak a mondókák, népdalok, hang-utánzók. A foglalkozások állandó szereplője a Kerekítő Manó, a mesebeli figura szólítja meg a kicsiket, vezeti rá a játékra őket, és ezzel biztonságos körülmények közt élik meg a szülő-gyerek elszakadás egy-egy pillanatát.

Pápán Farkas Veronika vezeti a Kerekítő foglalkozásait. A kétgyermekes óvópedagógus erre az évre bővítette a foglalkozásformákat, a mondókás mellé felvette a kínálatba a bábos tornát is.

Farkas Veronika elmondta, a bábos torna mindig a Kerekítő Manó bábjelenetével indul

- A bábos tornán, segítve az egymásra hangolódást, szintén megjelennek az ölbeli játékok, de itt nagy mozgásos játékokat játszunk, hintáztatókat, zsuppolókat, sétáltatókat, futtató játékokat. Ez a foglalkozás is a Kerekítő Manó bábjelenetével indul, aki aztán a játék végén, ahogy illik, személyesen elköszön a gyerekektől. A foglalkozás része egy állandó átmozgató rész, amely öt mondókából áll, és minden esetben ugyanaz. Ez biztonságot ad a gyerekeknek, és nagyon várják ezt a részt. Ezután előkerülnek a tornaszerek, a billenő rácshinta, a mászóalagút, a forgótölcsér, a trambulin vagy a gimnasztikai labda. A játszóeszközök száma, formája kötetlen. Ezek, valamint a változatosan összeállított játéksor jó hatással van a mozgáskoordinációra, az egyensúlyérzékre, a testtudat alakulására és a mozgás örömét nyújtja. A bábos tornát egyéves kortól ajánljuk, ekkorra a gyerekek többsége már biztosan jár - tájékoztatott Farkas Veronika.

Egy-egy órára átalakul a Jókai Mór Városi Könyvtár gyerekrészlege, a könyvespolcok közti szőnyeget a Veronika által említett játékok telítik meg. A gyerekek szülői segítséggel kezdik el használni a tornaszereket, aztán idővel a bátrabbak egyedül, de figyelő tekintetek mellett, a kisebbek a nagyobbak példáján felbátorodva indulnak meg és játszanak. Hittel, bizalommal, illetve önbizalommal, felszabadultan, kíváncsian, örömmel, kacagva-nevetve. Farkas Veronika hangsúlyozta, minden foglalkozást úgy épít fel, hogy legyen egy keret, amelyben mozognak. Igaz ez a tornára csakúgy, mint a mondókás foglalkozásra. Szerepet kap ebben, amint már említettük, a Kerekítő Manó és a tartalom, amelyet a mondókás móka esetében évszakokhoz, jeles napokhoz, időjáráshoz kapcsolnak.

- Téli időszakban melegen felöltözünk, harisnyát, sapkát, sálat kötünk egy mondókával kísérve: "1, 2, 3, 4, 5 Öreganyám harisnyát köt", és téli népdalokat éneklünk, például: "A bundának nincs gallérja...". A patkoló, lovagoltató részt nagyon szeretik a gyerekek és az anyukák is. Most a farsangi időszakban jelmezben voltunk és vidám dalokat énekeltünk, mint a "Házasodik a tücsök..." és "Virágéknál ég a világ...", és fánkot is sütöttünk - tájékoztatott. A magyar népi mondóka és az ölbeli játékok kimeríthetetlen lehetőséget adnak erre, egy-egy foglalkozás alkalmával 3-4 népdalt, 10-12 mondókát, ölbeli játékot játszanak a gyerekek és jórészt anyukák, de apukák is beszállnak néha a játékba - tette hozzá a képzett Kerekítő-foglalkozásvezető.

A bábozás után előkerülnek a tornaszerek: a billenő rácshinta, a mászóalagút, a forgótölcsér, a trambulin vagy a gimnasztikai labda

Lődi Patrícia, a bölcsődét elkezdő kétéves Emma anyukája így fogalmazott a lehetőségről: - Minden péntek délelőttöt izgatottan vártunk Emmával, tudtuk, hogy újabb és újabb móka és kacagás vár ránk. Számomra anyukaként számos játékötletet adott egy-egy foglalkozás az otthoni együtt töltött időhöz. Az ölbeli játékok a kapcsolatunkat mélyítették el, az énekek, a mozgásos formák a kisgyerek ritmusérzekét fejlesztették. A bölcsődei és az óvodai kezdésre véleményem szerint meghatározóan hat, ha valaki ilyen foglalkozásokon vesz részt, segít az alkalmazkodásban, megmutatja a közösséghez tartozás érzését, és a sok ének és mondóka gyarapítja a kisgyerekek tudását - hangsúlyozta.

A Kerekítő harmadik foglalkozástípusa az úgynevezett tippentő, amelyet néptáncpedagógusok tartanak. Pápán a mondókás móka és a bábos torna szerepel a kínálatban, péntek délelőttönként a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!