Baba

2009.02.10. 03:30

Elkél a segítség

A szülők jó része ma is tabuként kezeli a nemiséget. A kicsiknek a nemi különbség nem magától értetődő, a felnőtt világ hatására rejtélyként élik meg. Amikor a csemete felfedezi az anatómiai különbségeket a fiúk és lányok között, eljött az idő, hogy erről beszéljünk velük, de ne minimalizáljunk, hanem inkább hangsúlyozzuk a különbséget.

Dallos Zsuzsa

Amerikai vizsgálatokból  kiderült,  ha a gyerekeket a lehető leghamarabb megtanítjuk arra, hogy a fiúság és lányság meghatározói a nemi szervek, akkor kevésbé fogják elfogadni, hogy a kultúra nemi szerepei megváltoztathatatlanok, így nemi identitásuk is biztosabb alapokra állhat. 

Szülőknek, óvónőknek, tanítóknak általában nagy gondot okoz az önkielégítést végző gyerek. Érzik, hogy valamit tenni kéne,  egyéni attitűdjüknek megfelelően viszonyulnak ehhez a kérdéshez. 

Ha már leplezetlenül végzi a gyerek, természetesen a környezete számára is nyilvánvaló lesz. Ekkor már tünetnek kell tekinteni. A gyerek ilyenkor szinte minden szabadidejét ezzel tölti, alig játszik kortársaival. Minden esetben az örömszerzés a maszturbáció célja, ami ezekben az esetekben pótcselekvésnek minősül. 

Az érzelmileg hiányt szenvedő gyerek elfordul a tiltó környezettől, és önmagát jutalmazza meg az erotikus játékkal.  Nagyon fontos, hogy a gyerekkori önkielégítés nem kóros dolog, hanem a normális szexuális fejlődés velejárója! Büntetésekkel, megszégyenítéssel vagy ijesztgetéssel történő leszoktatás csak a későbbi gátlásokat kezdi kialakítani. 

Amennyiben nem pótcselekvésről van szó, úgyis önmagától elhagyja a gyerek ezt a fajta tevékenységet, és figyelme más jellegű teljesítmény felé fordul. Ellenkező esetben viszont szakemberhez kell fordulni. A gyermek négy-öt éves korban nemcsak a saját nemiségével van elfoglalva, hanem saját kortárscsoportjával is intenzíven foglalkozik. 

Kedveli a papás-mamást és a doktorosdit, mivel ezeknek a játékoknak rejtett szexuális színezete van. Szeretik egymás testét is vizsgálgatni, s mivel ebben a korban már érzik, hogy ez valami nemkívánatos dolog, az új játékokkal alibit találnak ezekhez a tevékenységekhez. 

A szülők legtöbbször nem tudják, mit kezdjenek az ilyen kínos eseményekkel,  eltúlozzák,  rémülten azt gondolják, szexmániást nevelnek a saját otthonukban. Még a szexuálisan felvilágosult szülők is nehezen kezelik a helyzetet, bizonytalanok, hogy hol húzzák meg a határt. Érdemes szakemberhez fordulni, tőle kérni segítséget.


A Gyermekszoba on-line képgalériát IDE kattintva érheti el. 

A Gyermekszoba rovatunkban megjelent cikkeket IDE kattintva olvashatják. 

Az ENTEO közösségi portálunk Gyermekszoba klubjához IDE kattintva csatlakozhat.  



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!