Baba

2009.02.17. 03:24

Dúdoló a Kópé-Várban - Babáknak és mamáknak is hasznos elfoglaltság

<b>Pápa</b> - A dúdoló elnevezésű foglalkozás ötletgazdáját és vezetőjét, <em>Sz. Farkas Veronikát</em>, óvodapedagógust kérdeztük a programnak helyt adó Kópé-Várban.

Munkatársunktól

- Arra, hogy mennyire fontos ez a fajta közös időtöltés az anya és gyermeke számára, a szakmaiságomon túl az anyaságom döbbentett rá. 

Kisfiam most lesz egy esztendős. Minden pillanatban igényli a figyelmet, s különösen érzékeny a metakommunikáció minden formájára. 

Az, hogy a kismamák megtanulnak egy-egy könnyen énekelhető dalt, magyar mondókát, ölbeli játékot, sokban segít egymás megismerésében, az érzelmi kapcsolat elmélyítésében. Vagyis nagyon fontos tudni azt, hogy ezeken a foglalkozásokon a kicsik nem kapnak semmiféle feladatot. Itt a felnőttek tanulnak. 

A picik az édesanyjuk ölében ülnek, alszanak, a nagyobbak játszanak, nézelődnek, felfedezik a termet, ahol vagyunk.

A nagyon találó elnevezésű ölbeli játék lényege, az óvodapedagógus szerint, a testközelség, a szemkontaktus, az anyával való szoros testi-lelki kapcsolat. Ez a foglalkozás a gyermekben a csak rám figyelnek érzést kelti, ami nagyon fontos az ő korában, s az egészséges lelki fejlődésében. 

 
A dúdoló hetente kétszer várja az érdeklődő kismamákat és gyermekeiket
(Fotó: Babos Petra)

Az elsődleges cél, tehát, a már említett szorosabb kapcsolat kialakítása, emellett  bár a zeneiség mindezeknek egy kellemes velejárója  természetesen a gyermek ritmusérzéke, beszédértése, zeneszeretete is fejlődik.

A napi foglalkozást előre megtervezem, figyelve arra, hogy a dalok és mondókák időszerűek legyenek. Gondolok itt ünnepekre, évszakokra egyaránt. Ez persze, változhat attól függően, hogy milyen korú gyerekeket hoznak, vagy éppen milyen a kicsik hangulata. 

Épp az imént egy édesanya arról mesélt, hogy kisfia, aki nagyon nyűgös volt az előző foglalkozáson, otthon igényelte az itt tapasztaltak felelevenítését  magyarázza Vera.  Mindenképp meg kell említeni azt, hogy ezek a csupán félórás, jó hangulatú foglalkozások teljesen ingyenesek, bárki csatlakozhat hozzánk, akármikor, ha kedvet érez hozzá.

A dúdoló hetente kétszer várja az érdeklődő kismamákat és gyermekeiket. Keddenként 10 órától, a Kópé-Várban, csütörtökönként pedig a Vajda Péter lakótelepi óvoda tornatermében délután fél négytől.


A Gyermekszoba on-line képgalériát IDE kattintva érheti el. 

A Gyermekszoba rovatunkban megjelent cikkeket IDE kattintva olvashatják. 

Az ENTEO közösségi portálunk Gyermekszoba klubjához IDE kattintva csatlakozhat.  



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!