Alsóörs

2014.05.16. 18:10

Uniós zenei támogatás

Alsóörs - Afféle kulturális áldomást tartottak pénteken a művelődési házban, amikor felszentelték az uniós támogatásból vásárolt Kawai hangversenyzongorát.

Győrffy Árpád

A hangszer csak egyik a négyből, mert a projektre létrejött három megyés szövetségnek köszönhetően Hévízre, Badacsonytördemicre és Nagyegyházára is hasonló kerül. A koradélutántól estig tartó rendezvény a hangszerek vásárlására, előadások szervezésére létrehozott Leader Zenei Udvar elnevezésű projekt bemutatásával kezdődött.

A házigazda község kulturális életét Hebling Zsolt polgármester mutatta be. Hozzá kapcsolódva Binder Károly zongoraművész, a Zeneakadémia Jazz tanszékének vezetője azt is megmutatta, mit tud az új hangszer. A népes hallgatóság nem csak elbeszélésből ismerhette meg, mit jelent a zenei improvizáció, a saját szeme, hangzó példát is kapott mellé.

Az új hangversenyzongora tudását Binder Károly mutatta be (Fotó: Győrffy Árpád)

Badacsonytördemicről Wolmuth Péter polgármester beszélt. Ehhez a bemutatkozóhoz a balatoncsicsói születésű Ruppert István orgonaművész, a Varga Tibor Zeneművészeti Intézet igazgatójának színes, humoros és a Tördemic Néptáncegyüttes műsora társult a bor és a zene kapcsolatáról.

Ribli Ilona csellóművész és a vezetésével működő Danubius vonósnégyes a természet hangjainak zenei megjelenéséből mutatott példákat, a hévízi Musica Antiqua Együttes pedig középkori magyar udvari muzsikát játszott. A zenei ünnep a Danubius vonósnégyes, Király Csaba zongoraművész, illetve Érdi Tamás zongoraművész koncertjével zárult. A program minden része hatalmas sikert aratott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!