Alsóörs

2015.02.21. 19:53

Fábián Józsefre emlékeztek Alsóörsön

Alsóörs - Tizenötödik alkalommal rendezték meg Alsóörsön a Fábián József emlékére szervezett szőlész-borász találkozót. Idén a Mátrai Hegyközség is képviseltette magát.

Civil Tudósítónktól

Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, majd kitért arra, hogy a községben méltó módon őrzik Fábián József református lelkész emlékét, aki 1762-ben született Alsóörsön.

Császár Attila, az egyházmegye esperese János evangéliumával kezdte a beszédét: "Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki én bennem marad, én pedig ő benne, az terem sok gyümölcsöt, mert nálam nélkül semmit sem cselekedhettek". Kiemelte, hogy az Ószövetségben több mint kétszázszor, az Újszövetségben pedig közel háromszázszor fordul elő a szőlő és a bor kifejezése, ezért nyugodtan kimondhatjuk, hogy a bornak nemcsak filozófiája van, - ahogy Hamvas Béla írja nagyszerű könyvében - hanem teológiája is. A Biblia tanúsága szerint, az első szőlőt Noé ültette az Ararát hegy lankáin. Talán innen ered az a mondás, amit minden helybeli borosgazda oszt, hogy „a jó bor, hegyen terem." Mindehhez azonban kellenek a szakképzett borászok és gazdák, valamint a munkát szerető emberek – hangsúlyozta az esperes. Méltatta Fábián József munkásságát, nem elfelejtve a bölcs bibliai mondást: „amit vet az ember, azt is aratja."

 

Kontrát Károly országgyűlési képviselő üdvözölte Barbiczki Lászlót, a Mátrai Hegyközségi Tanács borászati szekció elnökét. A Mátrai Történelmi Borvidék az ország huszonkettő borvidéke közül, területi nagysága alapján a második legnagyobb, a hegyvidékiek között pedig a legnagyobb, a mintegy 7815 hektárnyi nyilvántartott szőlő ültetvényével. A hegyközség elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a borvidék az ország negyven százalékának a borexportját adja. Gyümölcsös, illatos, könnyed boroknak jellemezte a vidék nedűeit, melynek zászlósbora a szürkebarát. Véleménye szerint a több mint húsz fajta fehér bor jól illeszkedik, simul, a tájjellegű ételekhez, ezzel erősítve egymás ízét, zamatát, finomságát.

Minden évben, e találkozó keretében a szakmai munkát oklevéllel ismerik el. Idén Zabó Gyuláné, Kovács János és Ríz Kálmán kapott emléklapot, melyet Kontrát Károly államtitkár, Szedlák Attila a Kelet-Balatoni Kistérségi Társulás elnöke és Varga Zoltán a hegyközségi tanács elnöke adtak át. Zabó Gyuláné évtizedek óta tagja a Vörösberényi Fábián József Kertbarát Körnek. Közel tíz éve dolgozik a vezetőségben, a programok szervezésében. Kovács János egy évtizede tagja a Balatonalmádi Kertbarát Körnek. Évek óta foglalkozik szőlészettel és borászattal. Ríz Kálmán Lókútról származik. Alsóörs több dülőjében található összesen másfél hektáros területe. Főleg fehérszőlőt termeszt: olaszrizlinget, ezerfürtűt és rizlingszilvánit, de vörös fajtákkal is foglalkozik, úgy mint kékfrankossal és zweigelttel.

Az ünnepség a Sirály Nyugdíjas Egyesület dalkörének műsorával és borkóstolással zárult.

Szendi Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!