Alsóörs

2015.03.06. 17:10

Cseresznyefákat, diófákat fűrészeltek ketté - A balatoni kilátást takarhatták az ágak?

Alsóörs – Magánterületeken vágtak derékba egészséges fákat ismeretlenek, mert a növények vélhetően a pazar panorámát megzavarták.

Kovács Erika

- Soha hasonló nem történt még ezen a településen - mutat szomorúan a kettévágott fákra Hebling Zsolt polgármester és Pandur Ferenc, a Településműködtetési Szervezet vezetője a településen, a Felsőmáli utcában, ahonnan ragyogó panoráma nyílik a Balatonra. Itt eddig ismeretlen, vagy ismeretlenek fűrésszel magánterületekre bementek, és az ott levő fákat, köztük cseresznyéket és diófákat kettévágtak, és ahogy ezt elvégezték szanaszét ott hagyták a rönköket, gallyakat. - A látvány több mint siralmas - fogalmaznak a település elöljárói. Ők nem akartak hinni a szemüknek, amikor ezt meglátták



Pandur Ferenc nem hitt a szemének, amikor a helyszínre ment
Fotó: Penovác Károly

- Amikor először megláttam a derékba fűrészelt gyönyörű fáinkat, azt hittem, hogy talán valamiért útban voltak - jegyzi meg a budapesti Komócsinné Gál Éva. Hozzáteszi, aztán nemsokára a férjemmel együtt meggyőződtünk arról, hogy ezek a szerencsétlenek bizony nem voltak útjában semminek, nem volt erdőtűz a környéken, hogy esetleg amiatt kellett volna kivágni őket, és távol vannak a villanyvezetékek is, tehát a történteknek egészen másmilyen okai lehettek. - Mélységesen megdöbbentett minket ez a barbár pusztítás, élő növények félbevágása,! Vajon milyen lelkivilága van annak, aki úgy dönt, hogy bemegy más telkére, és ott kettéfűrészeli az ép és egészséges fákat, csak amiatt, mert neki valamiért útjában állnak? Ezek után arra is lehet majd számítani, ha bármilyen ok miatt nem tetszik valaki a másiknak, hát abban is így, ilyen durván viselkedik majd ? - mondja felháborodottan. Az asszony bevallja, eddig nyugodtan élt itt, rá sem gondolt, hogy bármilyen bántódása lehetne, de ezek után már elbizonytalanodott, és tulajdonképpen félelem tölti el.



- Földbegyökerezett a lábam gyönyörű fáim kivágása láttán! - szomorkodik a várpalotai Kovács György. A cseresznyefánk bőségesen termett, nyáron pedig árnyat adott a hőség ellen. Amikor 1974-ben megvették a telket, még mindegyik kicsi volt. - Tulajdonképpen hozzánk a családunhoz nőttek a fák, együtt metszettük őket apámmal, ami most már az én feladatom, de szívesen teszem, mert szeretem a kertet, a növényeket, a fáinkat - hangsúlyozza a férfi. A diófa kivágása különösen nagy fájdalmat okozott neki, mert azt még édesapjával együtt ültették el évtizedekkel ezelőtt, sokat beszélgettek árnyas lombjai alatt, kellemes családi ebédeket költöttek el alatta. - A férfi telkéről a siófoki-aligai öblöt lehet látni, szomszédasszonyáéról pedig a tihanyit. És most már mindenhonnan zavartalanul, mert nincsenek a panoráma útjában a nagyra nőtt fák - vélelmezik az arrajárók.

Hebling Zsolt polgármester (balról) és Pandur Ferenc a Településműködtetési Szervezet vezetője nem érti hogyan tehettek ilyesmit a békéjéről és nyugalmáról ismert Alsóörsön
Fotó: Penovác Károly

A település egyik vendéglátóhelyén mindenki sajnálkozik, hogy egyeseket milyen sérelem ért. Egy férfi azt javasolja, a telkek fölé kell állni, ahol ez a vandalizmus történt. Ott, ahol most már nem rontják el a fák a panorámát, hát ott érdemes keresni az okokat, nem igaz? - fogalmaz. Alsóörsön mindenki tud a történtekről, futótűzként terjedt a fák kiírtásának híre. Közmeghallgatáson az ügyben a feljelentésekre eljáró Balatonalmádi Rendőrkapitányság egyik rendőre pedig tájékoztatta az érdeklődőket a vandál pusztításról. A Veszprém megyei rendőr-főkapitányság közölte, a Balatonalmádi Rendőrkapitányság rongálás miatt indított eljárást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!