Alsóörs

2014.08.19. 14:40

Szívünkbe hímezve

Alsóörs - Az Alsóörsi Csipkeműhely és a Paloznaki Hímzőkör munkáiból nyílt kiállítás az Eötvös Károly Művelődési Házban, ahol a hónap végéig ötször tartanak bemutatót a csipkekészítő, illetve hímző lányok, asszonyok.

Őrsi Ágnes

Megnyitójában mindkét polgármester, Hebling Zsolt Alsóörsről, és Czeglédi Zsolt Paloznakról egyaránt Szuper Miklósné Bohus Judit Gránátalma-díjas népi iparművészt méltatta, aki létrehozta a két műhelyt. Nincsen érték közösség nélkül, és nincsen közösség érték nélkül - mondta a megnyitón a Megyei Értéktár Bizottság elnöke, Horváth Zsolt. A Balaton-felvidéki hímzésekről, csipkekészítési kultúráról S. dr. Laczkovits Emőke néprajzkutató beszélt a népes hallgatóságnak.

- A mai alkotók a hagyományokat újrateremtve hoznak létre olyan használati és dísztárgyakat, amelyek melegséget, jó hangulatot visznek az otthonokba - fogalmazott. - A tehetséget minden alkotó felülről kapja, amit most látunk, az a múlt, a jelen és a jövő egybekapcsolása, a végtelen út egyetlen állomása, lelket érintő találkozás - mondta az előadó.

Elhangzott: a Balaton-felvidéki és bakonyi fehér hímzés, a Mencshelyről eredő vert csipke különleges minőséget képvisel a Kárpát-medence kézműves termékei között.

Augusztus 31-ig személyesen győződhetnek meg erről a látogatók Alsóörsön.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!