Állatvilág

2014.09.01. 16:40

Vigyázzunk az etetéssel! - Kiflicsücsök helyett kacsatáp

A mólón sétálva különös, felállványozott doboz tűnik fel nem csak Badacsonyban, de például Tihanyban is. A dobozszerű automaták körül felnőttek, kisgyerekek tüsténkednek. A vízben pedig hattyúk, kacsák tömörülnek, sőt verebeket is látni.

Perger Katalin

Ahogy közelebb érünk, láthatjuk, hogy a kacsatáp felirat mellett a különös dobozon több információ áll az arra haladók tájékoztatására. megtudható például, hogy az automatát a budapesti székhelyű Élővizeinkért Alapítvány működteti.

A kuratórium elnöke, Szabó-Havas Csaba érdeklődésünkre megosztotta a Naplóval az etető kihelyezésének történetét. Elmondta, korábban családi és baráti sétáik során felfigyeltek arra a jelenségre, hogy kenyérrel, kiflidarabokkal etetik az emberek a madarakat a Balatonnál, hogy közelebbről láthassák őket. Ami nagyon helytelen, egyrészt nem jó az állatoknak, másrészt elalgásítják a tavat. Az alkalmi kenyérfogyasztás nem okoz problémát, de a folyamatos adagolás, a csak azzal etetés gyomor- és bélgyulladást okoz a madaraknak, és akár el is pusztulhatnak.

Kiflicsücsök helyett kacsatáp. Az Élővizeinkért Alapítvány tihanyi automatája előtt Jánosa Flóra és Dóra (Fotó: Perger Katalin)

Azért, hogy mindezt megelőzzék, először táblákat tettek ki, de nem vezetett eredményre. Ezért kitalálták, majd megalkották ezeket az automata készülékeket, hogy ezzel is terjesszék a környezettudatos szemléletet. Negyven automatát helyeztek ki a Balaton-parton. Fő célkitűzésük a madarak és a tavak, folyók vizének védelme, ennek tudatosítása az emberekben.

A készülékek csökkentett tartalmú fehérjét tartalmaznak kacsák számára. Egy százassal vagy egy euróval működnek. Lényegében egy gombóc fagyi ára, az eurós változat pedig a külföldi turistáknak szól.Ezzel a tevékenységgel is szeretne az Élővizeinkért Alapítvány hasznossá válni, valamit tenni a madarak, környezetünk védelmében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!