Állatvilág

2014.04.22. 14:40

A kullancsok teszik veszélyessé a sétát

Országunkban több mint egy tucatnyi kullancsfaj él és jelentős részük nagyon súlyos betegségeket terjeszt.

Varga Ibolya

Az enyhe telet egyre melegedő tavaszi időjárás követi. Az eddig gyenge aktivitást mutató kullancsok újra felélénkültek, és egyre gyakrabban találunk kutyánkon, macskánkon, de akár saját magunkon is ezekből a vérszívó parazitákból. Már most érdemes elkezdeni az ellenük való védekezést, méginkább a megelőzést - figyelmeztet dr. Kelemen Ferenc állatorvos, a Magyar Kullancsszövetség egyik ismert szakértője.

A kullancsok vérszívók, a pókszabásúak közé tartozó ízeltlábúak. Testük lapított, a vérszívásuk előtt szezámmag nagyságúak, ezért is nehéz őket megtalálni, felismerni ebben az állapotukban. Hazánkban az úgynevezett háromgazdás kullancsok élnek. Ez azt jelenti, hogy a kullancsok különböző fejlődési alakjai (lárva, nimfa, kifejlett alak) különböző gazdákon szív vért. A kifejlett kullancsok gyakran kutyán, szarvason vagy akár emberen is élősködnek. A kullancsok vérszívásához két négy napra van szükség, és azért nehéz eltávolítani őket, mert igen erősen rögzítik a szájszervüket a gazdaállat bőrébe, hogy a teljes táplálkozási időszakot nyugodtan átvészeljék. Ekkor, vérszívás folyamán juttatják be a különböző kórokozókat, például a kutya szervezetébe. A kullancsok életükben csak egyszer szívnak vért, ezt követően a gazdáról lepottyannak, a nőstények petéiket lerakják, és összetöpörödnek, elpusztulnak.

A kutyákat is védeni kell a kullancs által okozott betegségektől, szerekkel, a kullancs eltávolításával (illusztráció: Jánosek Anita)

Több, különböző betegséget terjeszthetnek. Kutyák szempontjából ki kell emelnünk két, nagy jelentőséggel bíró bántalmat a babéziózist és a Lyme-betegséget. A babéziózis nagyon gyakran előforduló betegség. Az utóbbi időben az esetszámok jelentősen megemelkedtek, és a megbetegedés gyakorlatilag minden évszakban jelentkezik. Hazánkban a betegség leggyakoribb kórokozóját főleg egy kullancsfaj közvetíti. A kórokozók az első napokban szinte teljesen jellegtelen tüneteket okoznak. A kutya bágyadt és kedvetlen lesz, amelyhez nem ritkán igen magas, 40,5 Celsius-fok feletti láz, és többnyire étvágytalanság társul. A későbbiekben gyengeség, támolygás, zavartság, nyálzás kapcsolódhat az eddig felsorolt tünetekhez. A szétesett vörösvérsejtek miatt a vizelet egyre sötétebbé válik, végül a színe feketekávéhoz hasonló lehet. A kutya állapota rohamosan romlik, míg végül nem tud lábra állni. Kezelés nélkül a kutyák legtöbbje néhány napon belül elpusztul. A legfontosabb: a legcsekélyebb gyanús tünet, hirtelen lázas, elesett állapot megjelenése esetén késlekedés nélkül forduljunk állatorvoshoz. Mire a tünetek egyértelművé teszik a babéziózist, gyakran már késő van a hatásos kezeléshez. Akár egy nap késlekedés is a kutya életébe kerülhet. Fontos tudni, hogy a betegségen átesett kutya nem szerez semminemű immunitást egy újabb fertőzéssel szemben. Az esetek többségében különböző fokú veseelégtelenség is kialakulhat, amit kezelni kell.

Megelőzésként legfontosabb a kullancsok elleni védekezés. Különféle kullancsirtó és távoltartó szerek kaphatók. A konkrét szer lehet sampon, oldat, speciális nyakörv, de nem árt tudni, hogy ezek egy része mérgező lehet a macskákra, akár a pusztulásukat is okozhatja. A nyakörvet sem javasolják, mert a cicák szeretnek mindenhova bebújni és fönnakadhatnak, ami nagyon szerencsétlen esetben a fulladásukat okozhatja. Amikor kutyáknál használjuk ezeket, akkor is fordítsunk időt az állat szőrének tüzetes átvizsgálására. Ha rendszeresen járjuk az erdőt, mezőt akkor kiemelten fontos, hogy a séta után átnézzük a kutyánk szőrzetét és a talált kullancsot azonnal távolítsuk el, lehetőleg egyben és élve, erre különféle csipeszek és kanalak szerezhetők be. Az olajjal vagy benzinnel való leöntés nem javasolt. Ha így próbáljuk a kullancsot elzárni a levegőtől, hogy kimásszon a gazdaállatból, éppen ez ellenkezőjét érjük el, a rémült parazita gyorsan üríti a kórokozókat.

Kezelésre és megelőzésre különböző, úgynevezett rácsepegtető oldatok spot on-ok vannak forgalomban. Akad olyan rácsepegtető oldat is, amelyik a kiváló kullancs és bolha elleni hatékonysága mellett a legkülönbözőbb időjárási körülmények között, például esőben vagy az erős közvetlen napsugárzásban is nagyon hatásos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!