Állatvilág

2014.12.28. 12:55

Súlyosan sérült lovat vett gondozásba a Négy Mancs egyesület

Új gazdát keres a Négy Mancs alapítvány annak a lónak, amelyet gazdája az állat súlyos sérülése után az állatvédők gondozására bízott.

Marton Attila

Jake, a fiatal mén két társával a szomszéd földjére tévedve legelt, mire a telek tulajdonosa súlyosan bántalmazta őket, Jake-nek kivágta a nyelvét. A lovak gazdája a Négy Mancsot hívta segítségül. Az állatvédők a három ló meggyógyítása után Jake-et átvették, és miután megtanult újra bízni az emberekben, az őrbottyáni Bottyán Equus menhelyen várja új gazdáját.

Jake  sérülése után újra megtanult bízni az emberekben, és ma már szerencsére egészséges  (Fotó: Négy Mancs)

Robert Hengl, a Négy Mancs lovakkal foglalkozó szakértője elmondta, az operáció után Jake felépülésében, az emberektől való félelmének leküzdésében a pálmonostorai Lakota Ranch volt a segítségükre. Mivel a tulajdonos kénytelen volt felszámolni a lómenhelyet, most átszállították a másik szövetséges menhelyre, a Bottyán Equushoz, tette hozzá a szakember. Rédei Éva, a Bottyán Equus menedzsere szerint nagyon nehéz kellően felkészült új tulajdonost találni ezeknek a lovaknak. Jake egészséges, így hosszú és jó élete lehet még. Most csupán annyi emlékeztet a szörnyű esetre, hogy amikor eszik, a takarmány egy része rövidebb nyelve miatt kipotyog a szájából, magyarázza Rédei Éva.

A Négy Mancs évek óta támogatja a Bottyán Equus működését, és Jake a második, általuk megmentett ló Őrbottyánban. Egy Csuti nevű kanca majdnem három évig élt egyedül egy fához kötve, amikor 2010-ben megmentették. Az állat azóta teljesen rendbe jött.

A lovak haszonállatnak számítanak, ezért a túl öreg, tenyésztésre, munkavégzésre alkalmatlan vagy csak drágán gyógyítható állatok a vágóhídon végzik. Csak nagyon kevés ló kerüli el ezt a véget.

Címkék#ló#állat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!