Állatvilág

2014.10.20. 14:15

Túl korai volt az elaltatás ?

Veszprém – Sokkolt a látvány, amikor kimentem egy kutyáért a gyepmesteri telepre. Fuldokoltak, vergődtek a szerencsétlen állatok, mielőtt kimúltak. Állítólag a gyepmester valamilyen szert adott be nekik, amíg kiért elaltatni őket az állatorvos – ezzel hívta fel szerkesztőségünket a minap felháborodva egy olvasónk, névtelensége megőrzésével.

Kovács Erika

– Feladatot teljesítettem. Arra kért a városüzemeltetési osztályvezető, hogy ürítsem ki a kenneleket, mert festik őket. Hiába hívtam sorra az állatvédőket, hogy fogadják be a kutyákat, azt mondták, nincs helyük – szögezte le Tüskés András gyepmester. Hozzátette: nem volt más választása, felettese kérését teljesítenie kellett. Cáfolta azt, hogy szenvedtek volna a kutyák, a szert pedig az állatorvos tudtával adta be nekik, amíg az orvos kiért. Azt kérte az orvos, hogy míg ő kiér, kábítsam el a kutyákat, mert ő siet valahová – fogalmazott. – Ha egy szóval is említi, hogy mi vár a szerencsétlenekre és el akarják őket altatni, akkor azonnal tettünk volna valamit, akár magunknál is elhelyeztük volna – szögezte le Bartha Attila, a Veszprémi Állatvédő Egyesület elnöke, és az egyesület képviseletében Bedics Anita.

Kiemelték, hogy törvény szerint egészséges állatot nem lehet elaltatni. Az egyik kis jószágot másnap örökbe fogadták volna. Az állatvédőket az eset megdöbbentette, mert az önkormányzati telep tapasztalatuk szerint Veszprémben az országoshoz képest példaértékűen működik, az önkormányzattal jó kapcsolatban állnak.

Kettő az elaltatott kutyusok közül. Az állatvédők szerint még ma is élhetnének, ha az erre hivatottak jobban figyelnek rájuk (Fotó:

 

Réfi Ferencné, a veszprémi polgármesteri hivatal város-üzemeltetési irodája közterület-felügyeleti csoportvezetője a történtekről a Naplóval azt közölte: október 7-én, a reggeli órákban a telep állatorvosának kérésére - mivel kétfázisú az altatás - a gyepmester kábító szérumot adott be három kutyának, melyek már több mint másfél hónapja tartózkodtak a gyeptelepen, és nem fogadta őket örökbe senki. Sem állatvédő, sem egyesület, sem magánszemély. Több egyesületet is megkérdeztek, hogy kellenek-e nekik a kutyák, a válasz nemleges volt. A telepen 14 napig vagyunk kötelesek tartani a megfigyelés alatt lévő ebeket. Ezek a kutyák karanténban vannak. A kennelek száma 16, több kutyát nem vagyunk képesek tartani, hiszen minden kennel tele van. Kiemelte, a kábítás után a telep állatorvosa kiment a helyszínre és elaltatta a kutyákat. Sem a kábításnál, sem az altatásnál nem volt senki a helyszínen, nem is értem, hogy mik ezek a vádak? - kérdezte a csoportvezető. Hozzátette: mindenki szabályosan járt el. Soha nem altatnak el olyan kutyát, amely örökbefogadásra vár. Sok a felelőtlen gazda, akik még chipet sem helyeztetnek a kutyájukba, ezért nem tudják őket azonosítani. Kábító injekciót a gyepmester adhat a kutyának, hiszen több állat veszélyes és csak kábítás útján lehet befogni, szállítani. A gyepmesteri telep nem állatmenhely. Ide többnyire emberre veszélyes vagy a gazdi által megunt ebek kerülnek. Előfordulnak otthonról elcsatangolt kis kedvencek, ezekért a kutyákért hamar megjelenik a gazdájuk - mondta a csoportvezető.

Leitold József igazgató főállatorvos a történtekről ezt közölte: A települési önkormányzat kötelező feladata a belterületén a kóbor állatok befogása. Az így befogott kóbor állat, ha a befogástól számított 15 napon belül tulajdonosa nem ismert, az állam tulajdonába kerül. Az önkormányzat jegyzője gondoskodik az állat tulajdonjogának átruházásáról, ha ez eredménytelen, az állat végleges elhelyezéséről. Ha ez sem sikerül, jogszabályban meghatározott idő után az állat életét megengedett módon ki lehet oltani. Ha a kóbor állat tulajdonosa ismert lesz, a tulajdonos köteles az állatot visszavenni, a befogásával, elhelyezésével kapcsolatos költségeket megtéríteni. A gyepmesteri telep csak úgy működhet, ha folyamatos az állatorvosi felügyelet, amely elvégzi a megfigyelés alatt álló beteg állatok gyógykezelését, egyéb beavatkozásokat a szakma szabályai szerint. Az idős, kezelhetetlen természetű, gyógyíthatatlan betegek végső elaltatását akkor végzik, ha a 14 napos megfigyelési idő letelt. Az altatáskor az állatorvoslás szakmai szabályainak megfelelően járnak el. A veszprémi ebrendészeti telepre került állatok 89 százalékát sikerült örökbe adni 2013-ban, az altatás aránya a hat százalékot sem érte el. Ez is mutatja, hogy az állatvédelmet az üzemeltető kiemelten kezeli. A gyepmesteri telepek jogszerű működését a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága és a járási állat-egészségügyi hivatalok rendszeresen hatóságilag ellenőrzik .

Megkerestük a gyepmesteri telep állatorvosát, aki nyilatkozott, amit később visszavont, majd neve közléséhez sem járult hozzá. Tőle azt szerettük volna megtudni, hogy miért van szükség arra, hogy a gyepmester is adjon be szert a kutyáknak, amíg ő kiér az altatáshoz.

A telepen a történtek után két nappal jártunk, kintről azt láttuk, hogy hat kennel üres, ebből három karbantartását még nem kezdték meg, azokban még aznap is lett volna helyük a szerencsétlen állatoknak, és ennyi idő talán elegendő lett volna az elhelyezésükhöz. Az állatvédők szerint egynek bizonyosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!