Állatvilág

2015.03.04. 19:30

Önkéntesek őrizhetik a sasok fészkeit

Megóvhatják a bűncselekményektől a parlagi sasokat az áprilistól dolgozó önkéntes megfigyelők.

Marton Attila

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Hortobágyi, a Bükki és a Körös Maros Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve a HELICON LIFE + projekt keretében parlagi sas fészekőrző akciót hirdet önkénteseknek április közepétől július végéig.

Az egyesület a felnőttek és nyugdíjasok mellett kiemelt segítőként számít középiskolai tanulókra, főiskolai és egyetemi hallgatókra.

A fészkeket egy kilométeres távolságból figyelik az önkéntesek

A legfontosabb feladat a globálisan veszélyeztetett parlagi sas magyarországi költőállományának megóvása a fészkelési időszakban jelentkező emberi zavarástól, bűncselekményektől. Emellett a folyamatos távcsöves, teleszkópos megfigyelés fontos adatok összegyűjtését is lehetővé teszi a sasok viselkedéséről. A madarak nyugalmának biztosítása érdekében a fészekmegfigyelés mintegy egy kilométeres távolságból, távcsővel és teleszkóppal történik. A legveszélyeztetettebb parlagisas-fészkeket a Jászság, a Mátra és a Dévaványai-sík Különleges Madárvédelmi Területen őrzik majd.

 

Címkék#parlagi sas

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!