Állatvilág

2014.12.29. 14:45

Nem bánja az ember közelségét a vörösbegy

A falusi és városi kertekben feltűnik a téli napokon egy kecses mozgású, kedves kis madár, a vörösbegy.

ifj. Vasuta Gábor

Legtöbbször estefelé hallatja jellegzetes cik-cik hangját a bokrok sűrűjéből. Kedveli a szürkületet amelyre nagy fekete szemei is utalnak , ezért hajnalokon és naplemente után is hallhatjuk a hangját, illetve megpillanthatjuk az örökzöldek alól kiugráló bizalmas madarat.

A vörösbegy (Erithacus rubecula) elnevezése narancsvörös mellényére és begyére utal. A hazánkban telelő példányok tőlünk északra költő egyedek, amelyek előszeretettel tartózkodnak az ember közelségében, a kertekben, szérűkben, parkokban és az arborétumokban. A Magyarországon költő példányok délre vonulnak.

A vörösbegy egyes példányai annyira bizalmasak is lehetnek, hogy a kezünkből veszik el a felkínált táplálékot
Fotó: ifj. Vasuta Gábor

Költőhelyei az erdőkben található hűvös patakvölgyek, mélyutak mentén találhatók. Nagy-Britanniában a kertekben, parkokban is fészkel, az angolok nemzeti madaruknak tekintik. Átlagéletkora nagyon rövid, külföldi adatok alapján 1,5 év. Enyhe, napsütéses téli napokon felhangzik gyöngyöző, csodaszép éneke, amelyet a késő esti órákban is hallat. A kertekben telelő vörösbegyet sajtdarabokkal, apóra vágott nyers hússal, almakockával, túróval etethetjük. Zabpehelyből és reszelt sárgarépából keveréket készíthetünk számukra. Hamar ráakadnak a kert egy védett zugába, a bokor alá kihelyezett eleségre. Mivel minden egyes vörösbegynek egy szűk mozgási területe van, hamar kitapasztalhatjuk, hogy hol tartózkodnak a legszívesebben.

Egyes példányok annyira bizalmasak is lehetnek, hogy a kezünkből veszik el a felkínált táplálékot. Hazánkban védelem alatt áll, eszmei értéke 25 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!