Állatvilág

2014.12.06. 15:55

Ne hagyjuk éhezni őket!

Veszprém - Hetek óta kóborlok, éhezem, szemét után kutatok, mert meguntak és utcára tettek. Pedig szerettem őket nagyon! Arra várok, hogy valaki vigyen haza, akinek szüksége van a feltétel nélküli szeretetre, ragaszkodásra, őszinte érzésekre - ezt lehet olvasni egy menhely felhívásán.

Kovács Erika

Gyepmesteri telepek, menhelyek, állatvédők azt kérik, gondoljunk az állatokra is a téli, hideg napokon, a legkisebb segítség is életet menthet!

Az Orpheus Állatvédő Egyesület képviselői azt mondják, naponta kapnak segélyhívásokat kutyák, cicák megmentése érdekében. Évente százezernél több ilyen állat kerül utcára. Sajnos nagyon sok házi kedvenc volt, majd kidobva, legyengülve, sérülten pusztul el, sokan pedig a tartási helyen az életre alkalmatlan körülmények között. Télen gyakori a fagyás, a kiszáradás. – Felelősen tartsunk állatot, erről a gyerekekkel, iskolában is beszéljünk minél többet! – hangsúlyozzák, mert az állatok megmentése csak együttműködve valósítható meg.

Az állatvédők a cicáknak is biztos helyet nyújtanak. Fotó: Kovács Erika

– Bármire nagy szükség van ilyenkor. Faházikóra, meleg holmira, élelemre, egyéb adományra, a legapróbbnak is nagyon örülünk – mondja Farkas Zsuzsa, a veszprémi Vackoló Állatmenhely képviseletében. Hozzáteszi: a hideg téli napokon táplálóbb etetést igényelnek az állatok, ezért gyakran meleg ételt főznek nekik. Arra különösen figyelnek, hogy ne befagyott víz legyen előttük.

Zsuzsa arra kér minden felelős gazdit, hogy ne hagyja kedvencét dideregni a hideg napokon, engedje be a házba. Az emberhez hasonlóan ők is szenvedhetnek a hidegtől, és az utánuk történő plusztakarítás feltétlenül megéri azt a szeretetet, ragaszkodást, amit kapunk cserébe, ha a közelünkben lehetnek.

Azt mondja, sajnos sok kisállatot tesznek ki vagy hagynak magára télen is, mert a gazda elmegy dolgozni máshová, vagy rokonokhoz, és nem törődik azzal, hogy mi lesz a szerencsétlen élőlénnyel.

– A telet, mint minden évben, sok pokróccal várjuk, amiket adományozóink egész évben hoznak nekünk – mondja örömmel Ulrike Vollner.

Ulrike Vollner és a kutyák nagy örömmel fogadják az egyik külföldi adományozó ünnepi ajándékcsomagját Tapolcán. Fotó: Kovács Erika

Ulrike Vollner mintamenhelyet működtet Tapolcán Assisi Szent Ferenc névvel. Munkájukért az Az év menhelye-díjat nyerték el tavaly. Példájuk mutatja, lehet ily módon is végezni ezt a feladatot. Szerinte legfontosabb, hogy aki ilyen munkát végez, szeresse az állatokat, megmentésükért pedig ne sajnáljon áldozatot, kitartó, kőkemény munkát, amire főleg a téli hónapokban nagy szükség van. Náluk a kutyaólak körbeszigeteltek, de ilyenkor pluszban egy pokrócot mindig betesznek. A kutyák okosak, összebújnak az ólban. Az idős, betegeskedő állatokat pedig fűtött helyiségekbe teszik, emiatt már nyár óta gyűjtik a tűzifát. Az etetés, vízosztás télen nagyon körülményes. A külső vízcsapokat el kell zárni, itatáskor cipekedni kell. Kis mennyiségeket adnak egyszerre, mert hamar befagy. Főznek is a kutyáiknak, hogy meleg ételt kapjanak. Jelenleg 135 kutyáról és 40 cicáról gondoskodnak, a létszám ősztől tavaszig emelkedik.

Csurgai Anikó az ajkai menhely képviseletében azt mondja, télen a menhelyen, gyepmesteri telepen, gazdinál is legfontosabb a meleg, hőszigetelt kutyaház, amit a kutya saját magának teste melegével „fűt", így nem fázik. Ők is kibélelik a házaikat adományba kapott meleg holmikkal.

Alapvető, hogy az állatok előtt mindig legyen friss víz. Fontos, hogy a kint levő kutyák a téli időszakban tápanyagban dúsabb eledelt kapjanak, ezért gyakran főznek nekik meleg ételt, ami, akárcsak az embereket, őket is átmelegíti. Igyekeznek télen a rövid szőrű és kölyökkutyákat ideiglenes befogadókhoz, lakásba elhelyezni. Folyamatosan keresnek ideiglenes befogadókat, ahol a költséget a menhely vállalja, cserébe szeretetet, törődést és meleg helyet kérnek. Nagyon fontosnak tartják, ha valaki sérült, balesetet szenvedett kutyát lát télen, ne menjen el mellette, ne hagyja ott, mert az állat egy éjszaka alatt megfagyhat. Ha valaki látja, hogy a szomszédjában, ismerősénél az állatnak nem megfelelőek az életkörülményei, segítsen, ha teheti, vagy értesítse az állatvédőket. Egy kis odafigyelés életeket menthet ilyenkor. Sajnos minden évben rengeteg kutyus fagy halálra az emberi gondatlanság, gonoszság miatt – beszél a szomorú helyzetről Anikó.

Szabó Éva, a várpalotai állatmentő négy megmentett kutyával. Fotó: Kovács Erika

– Kilenc kutyát mentettünk ki a közelmúltban állatkínzóktól – közli Szabó Éva, a várpalotai Adj esélyt képviseletében. A városban összefogva dolgozik a Frakk, valamint az Alex Állatvédő Egyesület és az Adj Esélyt Civil Állatmentő Csoport. Utóbbi tíz aktív taggal segít a többieknek és megyeszerte kiszállással, intézkedéssel. A gyepmesteri telepről is befogadják az állatokat, amiben sokat segítenek a siófoki „Ebárvaház a gazdátlanokért" állatvédői is. Az Alex egyesület menhelyén 20 kutya él, többen is orvosi kezelésre szorultak, mert betegen, sérülten kerültek be. Több állatot ideiglenes befogadóknál helyeztek el. Sok gazdit anyagi helyzete miatt látogatnak, így segítik kedvenceik ellátását. Télen bélelik meleg holmikkal a kutyaházakat, az állatok hetente többször meleg, főtt ételt is kapnak. Ilyenkor is sétáltatják őket, amire nagy szükségük van, hiszen kennelben élnek. Az inotai Készenléti-lakótelepnél felállítják a kutyák karácsonyfáját, ahol minden apró adományt nagy örömmel fogadnak.

Miért dönt így az ember?

Kovács Erika

Kevés ragaszkodóbb, őszintébb, mélyebb érzésű élőlény van a kutyánál. Nem beszélve feltétlen szeretetéről! Adódhat nyilván az életben olyan helyzet, hogy valaki nem képes gondoskodni róla, de akkor hívjon állatvédőt, keressen segítséget. Az állatnak is van lelke, érzései, fájdalma. Aljas dolog erről megfeledkezni. Legalább ünnepeken tekintsen magába az ember!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!