Állatvilág

2015.03.04. 19:30

Megmentik a medvéket

Budapest - A Négy Mancs egyesület menedéket épít az állatviadalokról kiszabadított medvéknek.

Marton Attila

Bár Ukrajnában már húsz éve be van tiltva, mégis számos medvét tartanak azért rabláncon, hogy vadászkutyákat eddzenek rajtuk. A Négy Mancs második, Nyugat-Ukrajnában készülő medvemenedékében rövidesen a fajtájuknak megfelelő körülmények között élhetnek a súlyosan bántalmazott mackók.

- A legtöbb ember Ukrajnában azt gondolja, hogy ez egy megőrzésre érdemes hagyomány. Ha meg tudjuk értetni az emberekkel, hogy milyen szenvedést okoznak a medvéknek, akkor fel fogjuk tudni számolni a jelenséget - fogalmazott Carsten Hertwig, a Négy Mancs medveszakértője. Az állatvédő egyesület ennek érdekében nemcsak medveotthont épít Lviv városa mellett, hanem a kormánnyal koordináltan a már meglévő törvények betartatását is segíteni fogja.

Mintegy 15–20 medve él kicsi, betonpadlós ketrecekben Ukrajnában. Az állatok karmait többnyire levágják, és a szükségesnél kevesebb vizet és ételt kapnak, hogy legyengülve kisebb veszélyt jelentsenek a viadal során a kutyákra (Fotó: Négy Mancs)

Az Ukrajnában zajló fegyveres konfliktusok a tervek megvalósítását lelassították, de mára sikerült megtalálni a megfelelő helyet: a helyi erdészet és a minisztérium 12 hektáros területet bocsát a kiszabadult mackók rendelkezésére.

Az egyesület becslése szerint 15 és 20 között lehet azoknak az ukrajnai medvéknek a száma, akik kicsi, betonpadlós ketrecekben élnek, és akiket kizárólag azért engednek ki rövid láncon, hogy a vadászkutyák gyakorolhassanak rajtuk. A karmaikat többnyire levágják, és a szükségesnél kevesebb vizet és ételt kapnak, hogy legyengülve kisebb veszélyt jelentsenek a viadal során a kutyákra. A tartási körülményeikből következő szörnyű stressz és a kutyák okozta sérülések miatt ezeket a medvéket nem lehet sokáig használni . A leselejtezett mackókat állatkerteknek adják el, vagy éttermeknek, ahol ketrecben tartják turistacsalogatónak.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!