Állatvilág

2015.01.26. 11:15

Életet mentünk a madáretetővel

Köztudott, hogy télen nem minden madarunk vonul melegebb tájakra, sok faj itthon marad. Azt már kevesebben tudják, hogy sok, északabbra élő madárfaj számára Magyarország jelenti a célországot a telelés szempontjából.

Szám Dorottya

Hazánk környezeti állapota lehetővé teszi, hogy a madarak gond nélkül vészeljék át a telet, etetésük viszont nagy könnyebbséget és segítséget jelent számukra. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ajánlása szerint etetni az első fagyok beköszöntétől az utolsókig, november elejétől április közepéig ajánlott. Érdemes odafigyelni az etetés folytonosságára, a madarak ugyanis egy idő után megszokják, hogy hol jutnak könnyen táplálékhoz, és később is számítanak arra. Az alkalmazható madáreleségek három nagy csoportba tartoznak: növényi magvak és ezek keverékei, állati zsiradék és alma. Legjobb választás a nem sózott, nem pirított fekete ipari napraforgó, melyet állatkereskedésekben és barkácsáruház boltokban szerezhetünk be.

A madarak egy idő után kitapasztalják, hogy hol jutnak könnyen táplálékhoz, és később is számítanak rá
Fotó: Szám Dorottya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!