Állatvilág

2017.01.07. 09:56

Madarak a téli tavon

Balaton – A madarak életében a Kárpát-medencén belül a magyar tengernek nagyon fontos szerepe van. Az őszi-téli időszakban jelentős vonulóhely, és ha nem fagy be, akkor telelőhely is.

Molnár Sándor

Számomra a tóparti séták állandó látványelemei a hattyúk, a sirályok és récék. A Tagore sétányon, vagy valamelyik mólón andalogva mindig találkozom a part közelében úszkáló madarak kis csoportjaival és az őket csodáló, vagy éppen etető turistákkal. Eddig abba bele sem gondoltam, hogy ezeken a kis madár kolóniákon kívül, milyen nagy számban érkeznek ide nagyobb csapatok is a világ számos pontjáról.

– A Balaton madárvédelmi, illetve élőhelyvédelmi szempontból is Natura 2000 terület, emellett Ramsari terület, azaz a nemzetközi jelentőségű vadvizek jegyzékében is szerepel. Emiatt vízivad vadászat a tó területén nem folyik. A madarak ezért is szeretik, mert ez egy úgynevezett kíméleti terület. Alkalmanként akár több tízezer madár is megtalálható itt – tájékoztat Szinai Péter a Balaton-felvidéki Nemzeti Park zoológiai - ökológiai szakreferense.

Szinai Péter zoológiai - ökológiai szakreferens Fotó: Molnár Sándor

Leggyakoribbak a különböző récefajok, sirályok és viszonylag nagy számban ludak is érkeznek ide. Van olyan madár, amelyik csak néhány napot marad, de akad olyan is, amelyik az egész telet itt próbálja átvészelni. A récefélék növényevőek, moszat és hínárféléket esznek. A ludak a tarlókra járnak ki táplálkozni és a Balatonon isznak, pihennek és éjszakáznak. A sirályok és a kárókatonák a tóban előforduló halakat fogyasztják. Utóbbiak az őszi és téli időszakban fordulnak elő nagy számban. Ezek, a gyűrűzések tanúsága szerint zömében a Baltikumból és Észak-Európából érkezett példányok. Két-három olyan hely van itt a tónál, ahol a kárókatonák éjszakára nagy számban gyűlnek össze.  Alsóörs mellett és Balatongyöröknél szoktak jelentős csapatokba verődni. A kárókatonák addig maradnak a tavon, amíg az be nem fagy. Ha ez bekövetkezik, akkor tovább mozdulnak a Dráva és az Adriai- tenger irányába.

A vonuló - telelő kerceréce több százas csapatokban érkezik Fotó: Vers József

– Ritka fajok is felkeresik a Balatont. Média sztár lett a közelmúltban az a fehércsőrű búvár, amely először jutott el Magyarországra. Ez a madár Észak-Amerikában illetve Észak-Szibériában fészkel. Valószínűleg az erősen szeles decemberi időjárásnak köszönhető, hogy besodródott Közép-Európába és majdnem tíz napig itt tartózkodott. Kifejezetten ritka jelenség a térségben a jeges réce, télen csak egy-két példány szokott megjelenni. Most tíz körüli egyedet észleltünk. Másik, viszonylag ritkán látható északi récefaj a füstös réce, amelynek telente egy-két-három megfigyelése van, de idén már több mint 40 példányból álló csapatokat is számoltunk. Szárcsából viszont 20 ezer feletti egyed is lehet a tavon. Az utóbbi években nagylilikből is több tízezer fordult elő és nyári lúdból is tízezer feletti a létszám. A tőkés récék egyedszáma is 10-20 ezres – sorolja az adatokat a zoológus.

Tőkés récék,dankasirályok és bütykös hattyúk az alsóörsi mólón Fotó: Molnár Sándor

Az igazgatóság munkatársai a téli időszakban havonta végeznek a teljes tóra kiterjedő vízimadár számlálást. A madarak nyilvántartása szakértelmet és tapasztalatot igényel. Előfordul, hogy igen sok madarat kell megszámolni. Fel van osztva a tó szakaszokra és öt kolléga figyeli ugyanazon a napon a tó teljes, 200 kilométeres partszakaszát. Kell hozzá nagyon jó fajismeret, és a nagy mennyiségek pontos számolásában is gyakorlottnak kell lenni. Mivel a madarak állandó mozgásban vannak, ez nehéz feladat.

– Különböző technikák vannak a számolásra. Van, aki diktafont használ, nekem egy kézi számlálóm, egy klikkerem van három számlálóval. Azt nyomogatom, ahogy a távcsőben meglátok egy azonos fajhoz tartozó madarat. Ez tulajdonképpen egy adott napon egy pillanatfelvétel az itt tartózkodó madarak számáról és fajösszetételéről – meséli Szinai Péter.

Kontyos récék Fotó: Vers József

Kiderül még az is, hogy általában a déli partot kedvelik a madarak, valószínűleg azért, mert a sekély vízben könnyebben elérik a táplálékot. Az északi parton az igazán nagy létszámú csapatok a Tihany - Szántód-révnél, esetleg a Keszthelyi-öbölben és bizonyos alkalmakkor a Szigligeti-öbölben fordulnak elő.

A kisebb madár csapatok nézegetése sok család hétvégi balatoni kirándulásának a része. Főleg  gyerekekkel keresik fel szívesen a füredi, alsóörsi vagy almádi mólót. Az emberek közelségét az évek során megszokták a madarak, mert jól tudnak alkalmazkodni.

– A tőlünk egy méterre úszkáló hattyú, ha elmegy például a Nagyberekbe, akkor lehet, hogy 100 méterre sem tudjuk megközelíteni. Teljesen máshogy viselkedik ugyanaz a példány. Igaz ez a récékre is. Most közel engednek, de egy másfajta élőhelyen nagy távolságot tartanak, és hamar elrepülnek – meséli zárásként a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!