Állatvilág

2014.10.24. 15:20

Kutyaruha: nemcsak divat, szükséges is

A kutyák is dideregnek a nyáriasból szinte órák alatt késő őszire változott időjárási viszonyok között. Az állatok szervezetének is időre van szüksége, mire átáll a következő évszakra. Az idén október 20-án délután még húsz fok feletti értéket mutattak a hőmérők, két nap múlva pedig már alig pár fokot. A kutyáknak nem volt idejük arra, hogy kinövesszék a megfelelő védelmet nyújtó téli bundát.

Tisler Anna

- Mit tehet egy gondos gazdi, aki meg akarja óvni kedvencét a megfázástól? - kérdeztük Molnár Zoltánt, a Sümegi Kutyás Egyesület elnökét.

- A kint levő kutyáknak a testméretüknek megfelelő, jól szigetelt, szélvédett helyen levő házra van szükségük, amin a szél nem fúj át és ahova nem szivárog be a csapadék. Az állat a házának belső hőmérsékletét a saját testének a hőjével több fokkal is megemeli, így jól érzi magát odabent. Az aránytalanul nagy légtérben vagy garázsban, fás kamrában tartott eb ezt nem tudja megtenni, ezért nő a megfázás veszélye. Ha vastagabb ruhaanyagot teszünk a kutyaház bejáratához, az segít megtartani a belső hőmérsékletet. Több gazditól hallom minden évben, hogy kényelmes házat készített kedvencének, az állat pedig a hó tetején fekszik. Amelyik ott fekszik, az biztos, hogy nem fázik. De ha elkezd fázni, fontos, hogy legyen egy hely, ahol kényelmesen átmelegedhet. Az egészséges eb tudja, mi jó neki. Az ízületi bántalmakban szenvedők a hidegben még nagyobb figyelmet igényelnek. A fájdalmak miatt az állat nem tud megfelelően mozogni, így megnő a megfázás, kihűlés veszélye. Láttam olyan idős kutyát, amelyiket a gazdájának kellett a házba betennie.

Molnár Ágnes Borisz kutyával

- Éjszaka, amikor jóval fagypont alá süllyed a hőmérséklet, többen beviszik a lakásba a kutyát, reggel, amikor dolgozni indulnak, kiteszik az udvarra. A hőmérséklet különbség hogyan hat ilyenkor?

- A lehető legrosszabb módon jár el az, aki így bánik a kutyával. A szobakutyák kivételével egyik fajta sem igényli a fűtött lakást. Ha hozzászokik a teste a meleghez, utána pedig kimegy a hidegbe, könnyen felfázhat. Éppúgy, mint mi, emberek. Kutyás barátaimnak azt szoktam mondani, mi sem megyünk ki reggel a hóban és a fagyban hálóruhában. Bent, a fűtött szobában pedig nem kabátban és csizmában ülünk. Mi le tudjuk vetni a kabátot, a kutya nem tud kibújni a bundájából, ezért neki a gazdának kell biztosítani a megfelelő körülményeket a hideg évszakban a túléléshez.

- Hidegben valóban több ételre van szüksége az állat szervezetének?

- Igen, de nem csak mennyiségben, minőségben is. A vizet a kutya táljában két-háromóránként kell cserélni, mert befagy. A kutya, ha szomjas, a havat is nyalogatja, de az szintén betegségek forrása lehet.

- Sokan megmosolyogják a legújabb divat szerint öltöző gazdikat, akik kedvencükre is pink vagy neon színű ruhát húznak. Valóban szüksége van a kutyának a szőrén kívül más védelemre?

- Igen, a szobakutyák szervezete valóban nem bírja a hideget, a havat. Őket védeni kell az eső ellen vízhatlan mellénnyel, nagy hidegben pedig vastagabb öltözettel. Az öltözék, ha jól van kiszabva és megvarrva, nem zavarja az állatot a mozgásban. Az, hogy ki milyen színt választ, ízlés és pénztárca kérdése. Aki kéri a véleményemet, annak elmondom, a világos színű nem a legjobb választás, ugyanis nagyon nehéz tisztítani.

- Hóolvadás idején vihetjük a kutyát sétálni a parkba, az utcára? A bőrét nem károsítja a síkosság mentesítésre használt só?

- Többféle betegség okozója lehet a sós latyak. Nem csupán az állat bőrében tehet kárt, hanem a kutya, hogy megszabaduljon a maró, viszkető érzéstől, nyalogatja a testét, lejut a lé a torkába, a gyomrába, a beleibe, ahol komoly betegséget idézhet elő.

Molnár Ágnes és öccse, Zoltán Minivel és Dollárral, amelyek a lakás elkülönített sarkában élnek

- Akinek nincs kertje vagy udvara, olvadáskor hol elégítse ki kedvence mozgásigényét? A legtöbb parkban kint van a „Kutyát bevinni tilos” tábla.

- Igen, sajnos így van, aminek mi, kutyások nagyon nem örülünk. Meggyőződésünk, hogy nem az ebeket kell kitiltani bizonyos helyekről, hanem a gazdikat kellene a kulturált tartásra nevelni. Mi a kutyás barátaimmal úgy indulunk el sétáltatni, hogy visszük magunkkal a zacskót, összeszedjük az ürüléket. A piszok többsége a gazdája által szabadon engedett, felügyelet nélkül kószáló vagy kóbor kutyáktól származik. Azoknak pedig hiába teszik ki a táblát, úgysem tudnak olvasni. A tilalom miatt mi, kutyások sem tudunk bemenni a parkba, leülni a padra és beszélgetni egy jót. Így nem csak a kutyákat, hanem az embereket is kirekesztik bizonyos helyekről.

- A szilveszter éjszakai petárdázáskor sok kutya ijedtében elfut. Hogyan tudjuk megelőzni azt, hogy az újév első napjai a kedvencünk iránti aggodalommal, a kereséssel teljen?

- Keressünk neki olyan helyet, ahonnan nem tud kijutni. Ha otthon tartózkodunk a petárdázás, tűzijáték idején, nézzünk ki hozzá, nyugtassuk meg. Jó esetben csak pár órát kell így túlélni, hogy utána egy teljes évre elfeledhessük az ilyen zajokat.

Molnár Zoltán, a Sümegi Kutyás Egyesület elnöke (jobbra) Rátosi Ferenccel

Öröm a kutyának, ha élvezi gazdája figyelmét

A kutyának a kiképzés öröm, mint minden olyan tevékenység, amelyet a gazdájával együtt végez, mondta Molnár Zoltán, a Sümegi Kutyás Egyesület elnöke. A kutyát, akár társnak, házőrzőnek vagy munkavégzést segítőnek tartjuk, elválasztós korától lehet fokozatosan tanítani. A folyamat, akárcsak a kisgyermek tanításánál, lassú, sok türelmet, kitartást, szeretetet igényel. Rá kell szoktatni, hogy az arra készített helyre végezze a dolgát vagy jelezze, ha ki akar menni, ne rágja a cipőt. A kutyát le kell kötni, foglalkozni kell vele, és szocializálni. Más kutyákkal megismertetni, hozzászoktatni a pórázhoz, sétáltatni az utcán. Molnár Zoltán látott olyan kutyát, amelyik másfél évesen félt kimenni az utcára, mert addig csak a lakásban tartották. Divat lett a kutyabemutatók és szépségversenyek szervezése. A gazdik örömmel mutogatják szépen gondozott kedvenceiket. Mások ellenzik, mert azt tartják, az állat nem igényli a kifutót és azt, hogy sokak előtt szerepeljen. A szakember szerint az állatnak öröm, ha a gazdája vele foglalkozik. A tömeg pedig, ha jól van tanítva, nem zavarja. Akinek ideje vagy kedve van, vigye kedvencét bátran versenyre, kiállításra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!