Állatvilág

2015.04.17. 15:14

Sérült állatok kezelése fizikoterápiás módszerekkel, masszírozással?

Elkerekedik az emberek szeme, amikor arról hallanak, hogy a sérült cicákat, kutyákat, lovakat fizikoterápiás kezeléssel, masszírozással kezel Vajkyné Nagy Andrea, aki, ha kell, gyógytornásztatja is a négylábúakat. Elvégre a derék állatoknak is eltörhet a lábuk, lehet gerincsérvük, izületi gyulladásuk, csak úgy, mint nekünk, embereknek.

Mátételki András

- Soha nem pártoltam a gyógyszeres kezelést, ami mellékhatásokkal jár, hanem az alternatív gyógymódokat részesítem előnyben. Sok állat genetikai rendellenességet is hordoz magában. A kutyáknál egyre gyakoribb probléma a gerincsérv, ami műtéthez vezet - mondja a fizioterapeuta-gyógymasszőr végzettségű, tótvázsonyi Vajkyné. - A gazdiknak fel kell figyelniük a sántikáló, botladozó, egyensúlyukat mind gyakrabban elvesztő kutyusokra. Aztán, ha egyik napról a másikra összeroggyan kedvencük, akkor a gerincsérvüket három napon belül meg kell operálni - ezt csak Budapesten vállalják - , nehogy lebénuljanak. A lábadozás időszakában van a munkámnak kiemelkedő szerepe, amikor a gyógyulást pulzáló mágnes, infralézer, ultrahang és ingeráram terápiákkal segítem elő. És akkor még nem beszéltem a masszírozásról és a gyógytornáról, ami szintén fontos, hogy az állat minél előbb felépüljön. Ehhez a gazdák türelmére van szükség, ugyanis bénulás után egy-két hét, de akár egy év is kell az állatnak, hogy újra járni, futkosni tudjon.

Állat-fizikoterápiások ma még kevesen dolgoznak hazánkban, ráadásul Andreának igen jó neve van a szakmában, ezért az ország különböző szegletéből is elhozzák Tótvázsonyba a sérült állatokat, akiket, ha kell, hetekre befogad az otthonába. A kutyapanzióban a család három kutyusa, Saci, Guba és Kolos társaságában töltik a csahosok a rehabilitációs időszakot. Egyikük se féltékeny az új jövevényre, inkább féltik, óvják őket, ha például a lovak közé akarnak menni. Jelenleg csak egy-két kutyának tudnak szállást adni, de, ha bővül a kennelek száma, több páciens is érkezhet a község határában fekvő tanyára. Vannak persze közöttük súlyosabb esetek is, akiket pelenkázni kell, akár naponta többször.

Vajkyné Nagy Andreának több saját lova is van. Egyiket, Csillagot mágnesterápiás módszerrel kezeli, ugyanis – mint kiderült – ennek a pacinak meghúzódott a hátizma  Fotó: Mátételki András

Ha előbb gazdák kitartásáról esett szó, beszéljünk a kutyákéról is. Megfordult ebben a házban Molly névre hallgató shar pei is, akit korábban elütött egy autó, de Andreának sikerült visszaépítenie az izomzatát. Az állat ismét felállt a négy lábára, mégis pár lépés után a hátsójára rogyott, így vonszolta magát a házban. Viselkedésére prózai a magyarázat: lusta volt.

Andrea saját bevallása szerint gyerekkora óta állatbolond. Noha furcsán hangzik, a hét évvel ezelőtt örökbe fogadott lovára, Dettire a legbüszkébb szakmailag. Történt, hogy a világhálón meglátott a család egy gyönyörű, fekete furioso lovat, akit örökbeadásra kínált fel a gazdája. A Vajky család napokon belül Salgótarjánba utazott, ahol legnagyobb megdöbbenésükre egy sebekkel teli, fakó lovat mutattak be nekik. Ráadásul sántított. Részben mérgükben, másrészt könyörületből bepakolták a pacit a lószállítójukba, majd pár nappal később megmutatták egy székesfehérvári specialistának. Az állatorvos csánk-ízületi (boka)gyulladást állapított meg nála, és nem sok jóval bíztatta a családot: legalább két évre lesz szükség, hogy teljes értékű legyen ismét az állat, mondta.

Andrea minden tudását bevetette a fizioterápiás módszerrel kezelt állatba. Az eredmény már néhány hónap után jelentkezett miután megerősítette az állat izomzatát, immunrendszerét.

- A rút kiskacsából hattyú lett - mondja nevetve - , fél év után már befoghattuk a gyermek-gyógylovaglásba. Azóta levizsgáztattuk. Visszagondolva, elhozatala után, látva az állapotát, többen a vágóhadat javasolták Úgy tíz éve az állatorvosok fiatal generációja, akik Ausztriában és Németországban tanultak, elsajátították az alternatív gyógymódokat, ráadásul specialistaként szakosodtak. Több ilyen állatorvossal dolgozom együtt. Csak olyan állattal foglalkozom, amelyikről az állatorvos részletes diagnózist állított fel, ugyanis arra nem támaszkodhatok, amit a gazdák mondanak, hiszen ők nem orvosok, laikusok.

És hogy mitől sérülnek meg a lovak? A szakembertől megtudom, hogy a tartók a legalapvetőbb dolgokkal nincsenek tisztában. Például azzal, hogy lovaglás előtt be kell melegíteni a pacikat ezt teszik a sportolók is , majd a tréning végén lazító gyakorlatokat is végeztetni kell velük, különben jön az izomláz, sőt az ízületi gyulladás. Tavaly volt az első tanfolyam Tótvázsonyban, ahol a gazdák ilyen jellegű felkészítést kaptak. Idén anatómiai ismertekkel bővítik a tudásukat. Ha az állat megváltoztatja a viselkedését, például nem ugrik át az akadályon, megtorpan előtte, vagy tiltakozik már a nyergelés ellen, tanácsos Andreához fordulni, aki kideríti a trigger-pontokon át, hol fáj az állatnak.

A fenti történethez hozzátartozik, hogy a Vajky család történelmi helyen lakik: három éve vették meg a falu szélén az 1750-ben épült betyár csárdát, ahol még Savanyú Jóska, a híres betyár is megfordult. Nagy udvar tartozik a patinás házhoz, így Pécselyről beköltöztették a három lovukat, illetve tudnak most gyógykezelésre fogadni hátasokat. A negyvenéves Andrea férje, Zoltán ugyan műszaki ember, de ő is besegít az állattartásban, a ház körüli munkákban, csak úgy, mint a 15 éves Norbi fiúk, akit sokszor látni legkedveltebb közlekedési eszközével, a traktorral bálákat cipelni a háznál. Őt nem annyira az állatok kötik le, noha remekül lovagol, hanem a gépek, ugyanis gépészmérnöknek készül. Bár, ki tudja, hogy mit tartogat számára a jövő?

Andrea sokoldalúságára jellemző, hogy négy éve fizioterápiás módszerével kezeli a nemzetközi hírű veszprémi kézilabdásokat is. De ez már egy másik történet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!