Állatvilág

2015.03.05. 18:50

Jönnek a fókák Veszprémbe!

Veszprém - Németországból, Belgiumból és Franciaországból érkeznek fókák a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkba - tudta meg a Napló Török László igazgatótól.

Napló információ

Elmondta: a veszprémi állatkert múlt évben megkezdett fejlesztés-sorozatának újabb mérföldköve érkezik el hamarosan, ugyanis a fókamedencébe néhány héten belül megérkezhetnek az első lakók.

Robi Németországból érkezik 
Fotó: Török László

Az igazgató beszélt arról, hogy néhány hónappal ezelőtt még szinte kilátástalannak tűnt a borjúfókák beszerzése, mivel az előző év őszén egy vírusfertőzés miatt Észak-Németországban több mint ezer fóka pusztult el. A veszprémi állatkert nemzetközi jó hírnevének, a külföldi viszonylatban is kiemelkedően jó megítélésű új fóka tartó – és bemutató hely kialakításának köszönhetően, hosszas egyeztetés után sikerült rátalálni az állatkertbe érkező első állatokra – tette hozzá Török László.

Németországból egy hím és egy nőstény, név szerint Robi és Lili, Dél-Franciaországból pedig egy fiatal hím, Pierre csobbanhat az új veszprémi fókamedencébe. Még tartanak az egyeztetések egy belga állatkerttel, ahonnan még egy nőstény érkezhetne az új kifutóba – árulta el az igazgató.

Mivel a fókák tartása és bemutatása igen összetett feladat, ezért két veszprémi állatgondozó, Marokházi Katalin és Lódi Róbert az elmúlt hetekben több fókatartó helyen járt szakmai továbbképzésen, és megismerkedhettek a Németországból érkező fókákkal.

 

Marokházi Katalin, Lódi Róbert és Robi, a borjúfókák egyike
Fotó: Török László

A borjúfókák a természetben ragadozónak számítanak, ám állatkertekben nemcsak megszokják az ember közelségét, hanem ragaszkodnak is gondozóikhoz. Így Robi és Lili könnyen megbarátkozott a veszprémi állatkertészekkel.

A borjúfókák nagyon érzékenyek a vízminőségre és takarmányra. Speciális étrendjük nagy részét különböző halak teszik ki, így már meg is érkezett az első makréla,- tintahal,- és heringszállítmány Veszprémbe – közölte Török László.

A fókák medencéjének próbaüzeme napokon befejeződik, így már valóban csak a fókák hiányoznak a medencéből.

A tervek szerint április közepétől lesznek látogathatók a fókák a veszprémi állatkertben.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!