Állatvilág

2014.08.28. 09:25

Elégedett cica, boldog gazdi

Új szőrös kis családtaggal bővült a család, és szeretné, ha maximálisan jól érezné magát a jövevény? Esetleg már néhány éve megosztja életét egy bársonytalpú kedvenccel, de szeretné megérteni viselkedését, és közelebb kerülni hozzá? (x)

Nem csak kezdő macskatartó számára lehetnek hasznosak azok a tanácsok, melyeket a Fressnapf szakértői gyűjtöttek össze.

Sok cica képes arra, hogy saját maga rendben tartsa bundáját, és csak néha kell egy kis átkefélés, vagy nedves áttörlés az elhalt szőrszálak eltávolításának megkönnyítése érdekében. A rövidszőrű cicáknál nagyon jól használható a szőrápoló kesztyű is, így a bundaápolás olyan lehet akár egy kellemes simogatás.

De mi a helyzet akkor, ha a hosszabb szőr miatt csomók keletkeztek, és az állat képtelen arra, hogy maga birkózzon meg a feladattal? Ilyenkor jönnek jól a filcbontó fésűk és aljszőrkiszedő kefék, amelyekkel segíthet a cicának a bundaápolásban. A perzsa, a ragdoll, vagy a maine coon fajták képviselői biztosan hálásak lesznek a gondoskodásért. Ha nincsenek csomók a bundában, akkor a lekerekített végű kefe is remek választásnak bizonyul, ez ugyanis nem csak a kihullott szőröktől szabadítja meg a bundást, de maximálisan élvezhetővé is teszi a fésülködésre szánt időt.

Ha szeretné, hogy a cica a lakáson belül se piszkítson arra nem való helyekre, fontos, hogy megfelelő macskaalmot szerezzen be számára. A macskák nem csak az alomfajtára, de annak tisztaságára is rendkívül érzékenyek. Vannak olyan tappancsos kedvencek, akik egyes fajtákat nem szívesen használnak, míg más cicák minden probléma nélkül igénybevesznek bármely számukra kitett toalettet.

A jobb minőségű, szilikagélből, kvarchomokból álló almok akár 3-4 héten keresztül is biztosítják a szagmentes tisztaságot, és elegendő belőlük csak az ürüléket eltávolítani- miként a Fressnapf.hu szakértője tájékoztatott a témában.

Természetesen a nagyobb darabokból álló almokon kívül agyagból és zeolitból készült csomósodó fajták is megtalálhatóak a boltok polcain, melyek nedvszívóképessége szintén jó. Ezen almok használatával is biztosítható a megfelelő higiénia és a baktériumok elszaporodása is megelőzhető.

Sokan úgy vélik, hogy a cicák makacs állatok, amelyekkel szinte lehetetlen együtt élni. Annak érdekében azonban, hogy problémamentesek legyenek a mindennapok, érdemes megismernie a cica alapvető jellemvonásait, és ennek megfelelően nevelni őt. Egyetlen állat sem szereti, ha felemeli az ember a hangját, de a bársonytalpú kedvencekre különösen igaz ez. Persze előfordulhat, hogy olyat tesz, ami cseppet sincs ínyére a gazdiknak, de fontos, hogy ekkor is egy határozott „Nem” szócskával hozzuk az állat tudtára, mit szeretnénk, és ne rémítsük meg kiabálással. Ezt ugyanis nem érti a cica, és csak azt érhetjük el, hogy a végén kerül bennünket, és félni fog tőlünk. Hasznosabb a macska büntetése helyett a pozitív megerősítésen alapuló módszer, vagyis akkor jutalmazzuk, ha valamit jól csinál.

A cica nem véletlen dörgöli pofiját a bútorokhoz, berendezési tárgyakhoz, és a gazdihoz. Illatmirigyei segítségével jelöli meg területét, teszi azt személyes élettérré. Akkor azonban, ha idegenek érkeznek a lakásba, a cicus megrémülhet, hiszen veszélyben érzi magát, és kialakított kis életét. Ha a macska érzékeny az idegenekre, akkor érdemes már azok érkezése előtt egy külön szobába becsukni, természetesen alommal és elegendő étellel együtt, így elkerülhetőek a kellemetlen szituációk. Ha a bársonytalpú állatka ugyanis fenyegetve érzi biztonságát, agresszívvá válhat, dühének pedig karmaival adhat nyomatékot. Persze legyenek bármilyen jó barátok a vendégek, arról ne feledkezzen meg, hogy időnként ránézzen a kicsi szőrmókra, jól érzi-e magát egyedül is a vendégség ideje alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!