Állatvilág

2015.03.31. 08:53

Drasztikusan csökken a fecskék állománya

Káptalanfa - A falu határában láttam idén az első füsti fecskéket (Hirundo rustica) a Sárosfői-tavak felett vadászva.

ifj. Vasuta Gábor

A nagy kiterjedésű vízfelület a vonulás során megállítja e kistestű énekesmadarat, hiszen rovartáplálék itt bőven akad. A megyénkben megfigyelt első egyedek valószínűleg hazánktól északra költő példányok. Őket követik hamarosan a hazánk területén költő fecskék.

A fecske a magyar nép mindig is kedvelt madara volt, mert ott élt az ember közelében. Eredeti fészkelőhelyei azonban a barlangok és sziklapárkányok voltak, amelyeket idővel felcserélt az emberi építményekre. Népi neve a tarka fecske, istenfőcske Fejér megyében, Barcs környékén a vires föcske, a cifra föcske és a villásfarkú fecske. A magyar állomány jelentős része Dél-Afrikába vonul.

A füsti fecske a magyar nép mindig is kedvelt madara volt. Fotó: ifj. Vasuta Gábor

Fészkét nyállal kevert sárcsomókból építi. Kiszámították, hogy egy-egy fészekhez 750-1400 sárgalacsin szükséges, ezek egyenkénti átlagos súlya 0,48 gramm. A megfigyelések szerint a sárgyűjtés idején a fecskepárnak 220 kilométert kell repülnie. A fecske szinte állandóan a levegőben van, mert a repülő rovarokra, legyekre vadászik. Ornitológusok megfigyelései szerint egyetlen példány egymillió rovart pusztít el évente.

Szinte egész Európában csökken a fészkelő párok száma, a mezőgazdaság átalakulásával napjainkban, hazánkban is drasztikus állománycsökkenésnek lehetünk tanúi. Hazánkban a füstifecske védett faj, eszmei természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!