Állatvilág

2014.03.11. 17:40

A legendás Kántor méltó utódai

Zalahaláp – Nemcsak teljesítenie kell a feladatot egy rendőrkutyának, tudnia kell azt is, milyen mértékű erőt gyakoroljon a gyanúsítottra adott szituációban. Valójában ettől lesz belőle minősített szolgálati kutya – mutat egy szuperokos négylábúra Bódis István, a Tapolcai Rendőrkapitányság körzeti megbízottja, kutyakiképző és vezető.

Kovács Erika

Megcsodáltam Aldót, az öt éves belgajuhászt a közelmúltban, egy éjszakai bakonyi razzia során, ahová riporterként kísértem el a rendőröket. Fegyelmezetten, határozottan viselkedett, tökéletes összhangban dolgozott gazdájával, a pápai Kocsis József járőrrel, akivel egy rezdülésből, szempillantásból tökéletesen értették egymást. A kutya teljesen kizárta a külvilágot, nem létezett számára más, csak a feladat és gazdája. Volt úgy, hogy csak a szemükkel „beszélgettek” egymással. Abból is pontosan tudta Aldó, hogy mi a dolga. Akkor, ott kábítószer keresés miatt tartott velünk az okos, tökéletesen kiképzett rendőrkutya. Akár a filmeken, úgy dolgozott és úgy is engedelmeskedett Aldó, akit gazdája elmondása szerint nemcsak munkatársának, hanem családtagnak is tekint. 

A közelmúltban egy szokásos rendőrkutya tréningen a tapolcai Rendőrkapitányság szervezésében dr. Hornyák Gábor alezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi osztályának kiemelt főelőadója irányításával a zalahalápi kiképző pályán végignézhettem, hogyan tartják formában ezeket az okos, intelligens jószágokat gazdáik. Szinte repülnek a kutyák a pályán az akadályok felett, nem számít, hogy mi áll útjukba. Magas akadály, palánkmászás, mérleghinta vagy létramászás, minden olajozottan működik, hiba nélkül teljesítenek.



Szemlátomást élvezik, hogy dolgozhatnak, ahogy le kell küzdeniük egy-egy akadályt, legyen az bármi is. Hajszálpontosan, gyorsan dolgoznak. A dicsérettől aztán szinte elolvadnak. Nem is sajnálja az elismerést tőlük Rubi Zoltán, és kollégája, Lukács Tamás, az Ajka-Devecser rendőrörstől, ők Frankóval és Gazsival érkeztek. Gézárt Viktor Balatonfüredről Sámánnal, a pápai rendőrségtől pedig Fekete Ernő Szotyival jött egy kiadós tréningre. Az akadálypálya után engedelmességet gyakorolnak, fordulást jobbra és balra, hátra, az ültetést, az ütemváltást, illetve a lassú futás és lassú lépést, a helyben maradást, a kilépést, a hajszálpontos megállást, a megfordulást. Mindezt megcsinálták velük pórázon és anélkül is.

Kitűnően vizsgáztak a kutyák behívásból, amikor a kutyát gazdáik lefektetik, a kutyavezető húsz lépésre eltávolodik tőle, és a „hozzám” vezényszóval a kutya megindul és gazdája előtt szorosan leül. Ezek a kutyák egy éves koruk után az ORFK Dunakeszi Oktatási Központjában a Kutyavezető-képző Központban kezdték a tanulást gazdáikkal együtt bentlakással. Dunakeszin munkaterületüktől függően a járőr kutyák 3,5 hónapot töltenek, az általános rendőr kutya, aki járőr és nyomkövető feladatokat is teljesít öt hónapot, a kábítószer kereső illetve a robbanóanyag kereső is négy hónapot tölt, a nyomkövető hat hónapot, akárcsak a szagazonosító.

Az úgynevezett „kommandós” kutyák is öt hónapos képzést kapnak. A megyében kilenc rendőrkutya van, akiket folyamatosan tréningeznek. Vannak köztük „duál” kutyák, ilyen Aldó is, aki járőr-, és kábítószerkereső kutya egyben. Kitűnő eredményt produkálnak a magyar rendőrkutyák, köztük a megyénkbeliek, az egész világon híres a dunakeszi képzés. Kutyáink Kántor, a legendás rendőrkutya méltó utódai – vélekedik Bódis István. Ahhoz, hogy kutyával együtt dolgozzon a rendőr, állatszeretet kell és sikerélmény – magyarázza Kocsis József. – Ez egy külön életforma, máshogy nézzük mi a világot, ha kell, hajnali kettőkor állatorvoshoz rohanunk velük, mint a gyerekkel. Családtagok egyben, akikre nagyon büszkék vagyunk – fűzi hozzá.

 

 

)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!